Sanader: Granično pitanje između RH i Slovenije nije za EU

Hrvatska i Slovenija prijateljske su zemlje i imaju puno toga zajedničkog, ali pitanje Savudrijske vale, jedino otvoreno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije, nije za EU i Europsku komisiju, rekao je u utorak hrvatski premijer Ivo Sanader, zamoljen da prokomentira novo izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske koje je objavila agencija Reuters, a u kojemu se prvi put spominje pitanje granica.

TALLINN, 8. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska i Slovenija prijateljske su zemlje i imaju puno toga zajedničkog, ali pitanje Savudrijske vale, jedino otvoreno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije, nije za EU i Europsku komisiju, rekao je u utorak hrvatski premijer Ivo Sanader, zamoljen da prokomentira novo izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske koje je objavila agencija Reuters, a u kojemu se prvi put spominje pitanje granica.

Sanader, koji boravi u službenom posjetu Estoniji i koji je odgovarao na pitanja na zajedničkoj konferenciji s estonskim premijerom, dodao je kako ne treba dodatno opterećivati europsku agendu jer je riječ o bilateralnom pitanju između Hrvatske i Slovenije.

On je rekao da Hrvatska i Slovenija ovo pitanje nisu uspjele riješiti u posljednjih 15 godina u bilateralnim razgovorima.

"Ako se ne može riješiti u bilateralnim razgovorima onda je najlogičnije i najelegantnije da se obje zemlje odluče izaći pred međunarodno pravosudno tijelo, da se dogovore koje i da se parlamenti obje zemlje unaprijedobvežu da bezuvjetno prihvaćaju pravorijek tog tijela", rekao je Sanader.

Sanader je rekao da smatra da je to demokratsko rješenje i da je to najbolji put da se riješi taj problem koji već 15 godina "nepotrebno opterećuje naše međusobne odnose".



Pisane vijesti