Estonija podržava RH na putu prema EU i NATO-u

Estonija će i dalje, kao što je i dosad činila, u potpunosti podržavati približavanje Hrvatske EU i NATO-u i vrlo je zadovoljna zbog početka pregovora između RH i EU, izjavio je u utorak u Tallinnu estonski premijer Andrus Ansip nakon susreta s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom.

TALLINN, 8. studenog 2005. (Hina) - Estonija će i dalje, kao što je i dosad činila, u potpunosti podržavati približavanje Hrvatske EU i NATO-u i vrlo je zadovoljna zbog početka pregovora između RH i EU, izjavio je u utorak u Tallinnu estonski premijer Andrus Ansip nakon susreta s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom.

"Estonija kao i cijela Europa, željela bi vidjeti Hrvatsku u članstvu NATO-a i EU. Isto tako, EU i Estonija žele da Hrvatska bude uzor za reforme i jako i dobro gospodarstvo", istaknuo je Ansip na zajedničkoj konferenciji s hrvatskim premijerom Sanaderom.

On je dodao da se Estonija iz vlastitog iskustva sjeća kako je provedba reformi i promjena iz jednog oblika društva u drugo, s ciljem prilagođavanja EU, bila dobar poticaj. "Nadamo se da će to i za Hrvatsku biti dobar poticaj" rekao je Ansip.

Sanader, koji boravi u prvom službenom posjetu jednog hrvatskog premijera Estoniji, zahvalio je Ansipu na punoj potpori Tallinna ulasku Hrvatske u euroatlantske integracije.

On je rekao da je s domaćinom razgovarao i o budućnosti Europe. "Mi želimo Europu sigurnosti mira i prosperiteta za sve njezine građane... i u tome se slažemo", istaknuo je Sanader.

On je pozvao u uzvratni službeni posjet Hrvatskoj estonskoga premijera koji je to sa zadovoljstvom prihvatio.

Na pitanje estonskog novinara koje je stajalište Hrvatske o statusu Kosova, Sanader je odgovorio da je Hrvatska zemlja kandidat za članstvu u EU i da neće zauzimati posebno stajalište, nego će ono biti u okviru zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU. Dodao je da je u svakom slučaju Hrvatska zainteresirana za mirno rješavanje tog pitanja.

Što se tiče suradnje s Haškim sudom, odnosno pitanja odbjeglog generala Ante Gotovine, Hrvatska u potpunosti surađuje s Tribunalom i surađivati će dok se to pitanje ne riješi "čak i s većom odgovornošću, budući da je otpočela pregovore s EU", istaknuo je Sanader.

Na pitanje što misli kada bi Hrvatska mogla postati punopravnom članicom EU, on je odgovorio kako očekuje da će hrvatski građani moći glasovati na izborima za europski Parlament u lipnju 2009.

"Željeli bismo završiti pregovore za 2,5 do 3 godine kako bi kao punopravna članica sudjelovali na izborima za EP u lipnju 2009."

Premijer Sanader imao je priliku vidjeti i estonsku "elektronsku vladu". Estonska je vlada u kolovozu 2000. postala prva vlada na svijetu koja je u potpunosti kompjutorizirala svoj rad. O njoj je 2001. pisao američki Newsweek kao najsofisticiranijem tehnološko-informatičkom kabinetu na svijetu.

Od ukupno 1,3 milijuna stanovnika Estonije više od 40 posto ima pristup internetu, a informatička pismenost podignuta je na razinu ustavnih prava građana.

Predsjednik hrvatske Vlade u utorak je u Tallinnu razgovarao i s predsjednicom estonskog parlamenta Enom Ergmom te predsjednikom Estonije Arnoldom Rueuetelom.

Premijer Sanader završio je službeni posjet Estoniji i trebao bi se vratiti u Zagreb tijekom poslijepodneva.



Pisane vijesti