Sanader i Barišić o muzeju sakralne umjetnosti u Splitu

Splitsko-makarska nadbiskupija do 2007. trebala bi dobiti muzej sakralne umjetnosti, zaključili su premijer Ivo Sanader, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i čelnici Splitsko-dalmatinske županije na današnjem sastanku u Banskim dvorima.

ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Splitsko-makarska nadbiskupija do 2007. trebala bi dobiti muzej sakralne umjetnosti, zaključili su premijer Ivo Sanader, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i čelnici Splitsko-dalmatinske županije na današnjem sastanku u Banskim dvorima.

Obrazlažući važnost izgradnje muzeja, premijer Sanader je, nakon sastanka, podsjetio da splitska katedrala posjeduje najbogatiju riznicu sakralne umjetnosti u Hrvatskoj. To je i razumljivo jer je splitska nadbiskupija najstarija u Hrvatskoj, rekao je, dodavši kako su razgovarali i o mogućnostima smještaja budućeg muzeja u palači koja se nalazi nasuprot katedrali.

Vlada smatra vrlo važnim izgradnju muzeja sakralne umjetnosti koji bi trebao biti dovršen najkasnije za dvije godine, rekao je premijer, dodavši da je inicijativa o muzeju pokrenuta ljetos u Splitu na sastanku s nadbiskupom Barišićem i vodstvom Splitsko-dalmatinske županije.

"Muzej ne će biti važan samo za očuvanje sakralnog umjetničkog blaga nego i u promicanju Hrvatske u turizmu", istaknuo je premijer te najavio da će cijeli projekt biti povjeren Ministarstvu kulture.

Po riječima nadbiskup Barišić muzej je važan ne samo za Split nego i za cijelu Hrvatsku jer bi se njime popunila jedna velika praznina.

Sve te vrijedne umjetnine i raritete Splitsko-makarske nadbiskupije bile bi izgradnjom muzeja dostupne javnosti, rekao je, napomenuvši kako je s obzirom na značenje umjetničkog sakralnog blaga smatrao važnim o tome obavijestiti Vladu i zajedno s njima početi ostvarivati taj važan objekt hrvatske duhovnosti i kulture.

Riznica splitske katedrale posjeduje vrlo vrijedan Evanđelistar splitski, najstariju knjigu nastalu između V. i VI. stoljeću. To je najstariji kodeks na ovim prostorima, podsjetio je nadbiskup te dodao da su u riznici splitske katedrale relikvije splitskog biskupa Staša, platno iz 7. stoljeća u koje je bio umotan.

Duša jednog naroda, pogotovo njegova kultura i pismenost, može se procijeniti i na temelju takvih umjetničkih i sakralnih vrijednosti, rekao je nadbiskup te zahvalio premijeru na potpori u izgradnji muzeja sakralne umjetnosti.

Sastanku su nazočili ministar kulture i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Božo Biškupić te ministri Dragan Primorac i Ivan Šuker.



Pisane vijesti