Sanader i Račan: Sabor sutra donosi dokumente za Europu

Hrvatski sabor sutra bi trebao usvojiti deklaraciju o pristupanju Hrvatske EU, zajedničku izjavu Vlade i Sabora o suradnji u vođenju pregovora, te odluku o osnivanju Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, dogovorili su se danas premijer Ivo Sanader i čelnici parlamentarnih stranaka.

ZAGREB,18. siječnja(Hina) - Hrvatski sabor sutra bi trebao usvojiti deklaraciju o pristupanju Hrvatske EU, zajedničku izjavu Vlade i Sabora o suradnji u vođenju pregovora, te odluku o osnivanju Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, dogovorili su se danas premijer Ivo Sanader i čelnici parlamentarnih stranaka.

Odbor će imati 19 članova, a po jedinstvenom, hrvatskom modelu, vodit će ga oporbenjak, potvrdio je novinarima premijer Ivo Sanader koji, kao ni šef SDP-a Ivica Račan, nije otkrio tko će to biti.

U tom odboru bit će po šest predstavnika vlasti i oporbe, šefovi saborskih odbora za vanjsku politiku, europske intergacije i međuparlamentranu suradnju, predstavnici sindikata, akademske zajednice, poslodavaca, i Ureda Predsjednika.

Donošenje spomenutih dokumenata, suglasili su se Sanader i Račan, pojačat će se hrvatska pregovaračka pozicija.

I dok će se u deklaraciji o pristupanju Hrvatske EU odrediti osnovna načela, gabariti i konkretna strategija pregovora definirat će se drugim dokumentom koji će Sabor dodatno usvojiti, potvrdio je predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Sanader i Račan i danas su opetovali da je ulazak Hrvatske u EU projekt od nacionalnog interesa, te izrazili uvjerenje kako je uključivanje svih dijelova vlasti u njega jamstvo uspjeha.

Otklonili su špekulacije kako suradnja na projektu ulaska EU vodi zapravo stvaranju velike koalicije HDZ-a i SDP-a.

Nema velike koalicije, ali ima suradnje na projektu EU, odgovara premijer Sanader.

Nije to velika koalicija, ali jest velika suradnja na nacionalno važnom i potpuno nadstranačkom pitanju, kaže Račan.

Na novinarski upit tko će Hrvatsku uvesti u EU - Sanader ili Račan, Sanader odgovara - uvest ćemo je obojica, ali i hrvatski građani koji će odlučiti na referendumu.

Premijer Sanader sugovornike je izvijestio o sastancima koje je jučer i jutros imao u Bruxellesu, te o činjenici da će neka velika poglavlja za Hrvatsku biti podijeljena u dva dijela, pa će ih umjesto 31 biti 36.

Unatoč toj diobi, Sanader vjeruje da se broj članova pregovaračkog tima u konačnici neće povećati.

Sanader je izvijestio kako je u Bruxellesu iznimno dobro primljena činjenica da su vlast i oporba u Hrvatskoj postigli konsenzus oko pristupanja Hrvatske EU.



Pisane vijesti