Sanader inicijativu za stvaranje transgranične euroregije smatra dobrom

Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je pozitivno ocijenio najave o osnivanju transgranične euroregije u kojoj bi bile Istra i Primorsko-goranska županija s regijama Slovenije, Italije i Austrije.

VARAŽDIN, 19. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je pozitivno ocijenio najave o osnivanju transgranične euroregije u kojoj bi bile Istra i Primorsko-goranska županija s regijama Slovenije,Italije i Austrije.

"Dobro je da regije surađuju", rekao je Sanader danas u Varaždinu prilikom otvaranja pogona tvrtke Gumiimpex u Slobodnoj zoni Varaždin, dodajući da u tome vidi samo dobro.

"Nema nikakve nove regije, a ima suradnje među regijama, a to treba poticati", rekao je Sanader.

To je puno bolje nego da postoji konfrontacija, dodao je, te istaknuo da upravo dobra suradnja između hrvatskih i talijanskih regija može pomoći u razbijanju starih predrasuda koje postoje u Italiji.

"Naravno da će netko reći, ima tu i političkog rizika, tu se javlja stara iredentistička politika nekih pojedinaca u Italiji. Vjerojatno će biti takvih pojava, ali to je vrlo zanemarivo i s tim se ne treba opterećivati", kazao je premijer.

"Ako želimo nadići povijesne probleme koji postoje, dobro je da naše županije surađuju sa stranim regijama", rekao je Sanader.

O osnivanju euroregije u kojoj bi bile dvije hrvatske županije, talijanske pokrajine Veneto i Friuli Venezia Giulia, austrijska pokrajina Koruška i buduće slovenske regije, jučer su u talijanskom gradu Udinama razgovarali predsjednici tih županija, a nakon susretaprihvatili su nacrt teksta Izjave namjera koje državna tijela trebaju
prihvatiti. Istarski župan Ivan Jakovčić izjavio je jučer kako očekuje od Vlade da prihvati članstvo Istarske i Primorsko-goranske županije u budućoj euroregiji.




Pisane vijesti