Sanader: Ne dolazi u obzir izjednačavanje četnika s antifašistima

Za Hrvatsku kao ni za ijednu slobodarsku europsku zemlju ne dolazi u obzir izjednačavanje četničkog i antifašističkog pokreta, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak u Varšavi, gdje sudjeluje u radu summita Vijeća Europe.

VARŠAVA, 17. svibnja 2005. (Hina) - Za Hrvatsku kao ni za ijednu slobodarsku europsku zemlju ne dolazi u obzir izjednačavanje četničkog i antifašističkog pokreta, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak u Varšavi, gdje sudjeluje u radu summita Vijeća Europe.

"Nisam se susreo s Marovićem, ali ni za Hrvatsku ni za ijednu slobodarsku europsku zemlju ne dolazi u obzir izjednačavanje četničkog i antifašističkog pokreta", rekao je Sanader, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome je li se tijekom summita sastao s predsjednikom SiCG Svetozarom Marovićem i jesu li razgovarali o četničkom skupu na Ravnoj gori.

HDZ će, u suradnji s drugima, kako je rekao, predložiti da se u Saboru donese dokument koji bi četnički pokret "osudio i stavio ga tamo gdje mu je mjesto".

"Četnički pokret u Hrvatskoj je učinio velika zla, masovna ubojstva i apsolutno je kolaborirao s fašizmom i nacizmom te kao takav mora biti osuđen, a antifašizam je u temeljima suvremene Europe i Hrvatske", u čijem je i Ustavu, rekao je Sanader.



Pisane vijesti