Sanader ne razmišlja o Polančecovoj smjeni

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako ne razmišlja, da zbog 'slučaja' Liburnija' smijeni Vladina potpredsjednika Damira Polančeca, tvrdeći da je Polančec, kao i sama Vlada u tom slučaju bio doveden u zabludu.

ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako ne razmišlja, da zbog 'slučaja' Liburnija' smijeni Vladina potpredsjednika Damira Polančeca, tvrdeći da je Polančec, kao i sama Vlada u tom slučaju bio doveden u zabludu.

Premijer je na Hrvatskom radiju odlučno odbacio tvrdnju da je Vlada pod pritiskom javnosti povukla odluku o predaji dionica Liburnije Dom i SN holdinzima.

Vlada ne povlači svoje odluke pod pritiskom javnosti, nego ako je bila dovedena u zabludu, kao u slučaju Liburnie, kazao je Sanader.

Sada se, dodao je, u razgovorima s predstavnicima Dom i SN holdinga pokušava doći na početnu, odnosno poziciju prije sporazuma o nagodbi kojom su dionice opatijske Liburnia Riviera Hotela predane holdinzima.

Najavu iz oporbe, konkretno SDP-a, da će tražiti Polančecovu smjenu, Sanader je rekao da treba pričekati da oporba i službeno ispuni svoju najavu.

Osvrčući se na oporbene najave o vrućoj političkoj jeseni, Sanader je procijenio da će to, poznajući našu opoziciju, biti po onoj 'tresla se brda, rodio se miš'.

Najavio je da bi za nekoliko tjedana trebao biti gotovo prijedlog novog zakona o privatizaciji kojim će se, urediti i radničko dioničarstvo.

Ponovio je da Vlada na dva načina može reagirati na moguće poskupljenje naftnih derivata - plivajućim trošarinama, ili traženjem da INA na račun svoje dobiti zadrži što niže cijene.

Tražit ćemo da INA putem svoje dobiti reagira do kraja godina, najavio je premijer.

Odbacio je ocjene da su značajno porasli kriminal i opća nesigurnost u državi, te ponovio odlučnost i ustrajnost u borbi protiv kriminala.

Premijer osobno drži da se ne mogu dovoditi u vezu prošlotjedno razbojstvo u FINI i njegova najava odlučnog obračuna s organiziranim kriminalom, te prijetnja koju mu je iz Grčke uputio Hrvoje Petrač.

Mislim da se ta dva događaja ne mogu dovoditi u vezu, ali i kada bi to eventualno i bilo, ne bi me prestrašilo niti bi posustao u borbi protiv kriminala, poručio je.

Dodao je kako se osobno niti malo nije zabrinuo zbog Petračeve prijetnje, ali da je iznenađen što određeni čimbenici u društvu nisu na to reagirali.

Trebale su reagirati političke stranke, ali i neki drugi, od medija do institucija civilnog društva. Ovo nije bila prijetnja osobi nego instituciji (premijera), rekao je Sanader, poručujući da je to zajedničko pitanje.



Pisane vijesti