Sanader: Ne znam na temelju čega del Ponte tvrdi da je Gotovina u Hrvatskoj

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader kazao je danas kako ne zna na temelju čega haška tužiteljica Carla del Ponte tvrdi da je odbjegli general Ante Gotovina u Hrvatskoj, te da informacije koje su dostupne hrvatskoj Vladi ne vode takvom zaključku.

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader kazao je danas kako ne zna na temelju čega haška tužiteljica Carla del Ponte tvrdi da je odbjegli general Ante Gotovina u Hrvatskoj, te da informacije koje su dostupne hrvatskoj Vladi ne vode takvom zaključku.

"Na temelju informacija koje dobivamo provedbom Akcijskog plana ne može se zaključiti da je Gotovina u Hrvatskoj", kazao je Sanader upitan za komentar intervjua Carle Del Ponte u današnjem Daily Telegraphu u kojem tvrdi da se Gotovina krije u jednom franjevačkom samostanu u Hrvatskoj.

"Mislim da mi uopće trebamo relaksirano gledati na ono što Carla Del Ponte govori", kazao je Sanader, dodajući "da svaki tužitelj, a ona je glavna tužiteljica Haaškog suda, želi svakoga tko je optužen imati na sudu". Tu poziciju haške tužiteljice treba razumjeti i takav je njezin stav sasvim legitiman, no tužiteljstvo je samo jedna strana u procesu, a obrana jednakopravna druga strana, dodao je.

Sanader je ponovio stav Hrvatske da postoji pravna država i da se svatko tko je optužen treba pojaviti na sudu, bez iznimke.

Razumljivo je da Carla Del Ponte na tome inzistira, no druga je stvar je li istina to što ona govori i na temelju čega govori. Je li to možda samo njezina želja ili je tvrdnja utemeljena na informacijama, rekao je.

Ako netko ima drugačije informacije o Gotovini trebao bi ih podijeliti s nama, a na čemu Carla Del Ponte temelji svoje tvrdnje treba pitati nju samu, kazao je Sanader.



Pisane vijesti