Sanader: Očekivana Junckerova izjava; pregovori možda 17. ožujka

Premijer Ivo Sanader ocijenio je kako je očekivana večerašnja izjava predsjedatelja EU-a Jeana Claudea Junckera da početak pregovora Hrvatske s EU-om 17. ožujka ovisi o izručenju generala Ante Gotovine Haaškom sudu, ali kako to ne znači da pregovori neće početi 17. ožujka.

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader ocijenio je kako je očekivana večerašnja izjava predsjedatelja EU-a Jeana Claudea Junckera da početak pregovora Hrvatske s EU-om 17. ožujka ovisi o izručenju generala Ante Gotovine Haaškom sudu, ali kako to ne znači da pregovori neće početi 17. ožujka.

Luksemburški premijer i predsjedatelj EU-a Jaen Claude Juncker izjavio je večeras, nakon razgovora s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte, da još nije konačno odlučeno o početku pristupnih pregovora s Hrvatskom, no da će oni početi 17. ožujka samo ako general Gotovina do tada bude predan Haaškom sudu. Ne bude li to učinjeno do 17. ožujka, čekat će se da Hrvatska ispuni svoju obvezu pune suradnje s Haagom, dodao je Juncker.

Komentirajući tu izjavu, koju su mu prenijeli novinari, predsjednik Vlade Sanader kazao je da je i očekivao takvu izjavu.

"Što će drugo reći predsjedatelj EU-a nego kako nije sigurno da će pregovori početi", rekao je Sanader, dodavši kako "nije ni sigurno da pregovori tada neće početi".

Naglasio je da se Hrvatska ozbiljno priprema za pregovore te da je pozvao čelnike političkih stranaka na sastanak u utorak. "Ozbiljno se pripremamo i mi i pregovarački tim", ponovio je premijer Sanader, opetovavši kako nije sigurno da pregovori neće početi 17. ožujka.

Na novinarski upit na čemu temelji svoju procjenu, Sanader je odgovorio da misli kako nije pitanje hoće li Gotovina biti u Haagu do 17. ožujka, nego da je pitanje hrvatska suradnja s tim sudom.

"Može li se Hrvatsku optuživati za nešto što ne može učiniti. Ako Gotovina nije u Hrvatskoj, a što onda?", upitao je Sanader.

Po njegovu mišljenju "sasvim je na mjestu" formulacija luksemburškog premijera da nije siguran da pregovori neće započeti.

Na pitanje kako će dokazati da Gotovina nije u Hrvatskoj, Sanader je odgovorio da sve nadležne hrvatske institucije "rade sve".

Premijer Sanader na novinarski upit nije mogao komentirati večerašnju izjavu glavne haaške tužiteljice del Ponte, kazavši da je "gospođa Del Ponte dala izjavu koju još nije vidio, jer je bio na sastanku" i da će je poslije komentirati, jer ju je čuo od novinara.

"Po onome što sam čuo to nije ništa novo i ne treba to posebno komentirati, a gospođa Carla del Ponte može govoriti u ime Haaškog suda, a ne u ime EU-a", dodao je Sanader.

Glavna haaška tužiteljica izjavila je večeras kako "očekuje Gotovinu u Haagu što je moguće prije" te kako je "uvjerena da Hrvatska to može učiniti".



Pisane vijesti