Sanader: Ovih dana i službeni prosvjed Svjetskoj banci

Zbog toga što je Hrvatsku po uvjetima poslovanja svrstana na nisko, 118. mjesto, Ministarstvo financija ovih dana priprema i službeni prosvjed Svjetskoj banci, najavio je danas premijer Ivo Sanader u saborskom "aktualnom prijepodnevu".

ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Zbog toga što je Hrvatsku po uvjetima poslovanja svrstana na nisko, 118. mjesto, Ministarstvo financija ovih dana priprema i službeni prosvjed Svjetskoj banci, najavio je danas premijer Ivo Sanader u saborskom "aktualnom prijepodnevu".

Očekujem da će Banka uvažiti prosvjed i rangirati Hrvatsku više, rekao je Sanader "pobravši" zastupnički pljesak.

Premijer je, odgovarajući Željki Antunović (SDP), ustrajao da je ispravno postupio kada je oštro prosvjedovao zbog izvješća Banke.

Mislite da nisam trebao prosvjedovati, ja mislim da jesam, reagirao sam i u vaše ime, jer je to i naslijeđe vaše vlade, rekao je Željki Antunović, ponovivši kako izvješće Banke nije točno.

Radite, a manje prosvjedujte, uzvratila mu je SDP-ova zastupnica.

Premijer se, odgovarajući na zastupničke upite, pohvalio odličnom turističkom sezonom, jednom od najboljih upovijesti Hrvatske, te bržim rastom izvoza od uvoza.

U prvih sedam mjeseci ove godine izvoz je rastao po stopi od 12,2 posto, a uvoz po stopi od 8,1 posto, naveo je Sanader izražavajući uvjerenost da će se taj trend nastaviti.

Ministar financija Ivan Šuker dodao je da su prihodi od PDV-a u turističkom srpnju i kolovozu, u odnosu na neturistički ožujak i travanj, bili veći za 16 posto, a prihodi od trošarina za gotovo 40 posto - prihodi od trošarina na duhan bili su veći čak 45 posto.

Sve to govori da prihodi od turizma generiraju rast proračunskih prihoda i gospodarski rast, odgovorio je Krunoslavu Markovinoviću (HDZ) koji je pitao jesu li prihodi od turizma značajni za državni proračun.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec pohvalio se da je stopa nezaposlenosti u kolovozu bila ispod 17 posto, odnosno najniža u zadnjih nekoliko godina.

Demantirao je tvrdnje da Vlada ne potiče zapošljavanje, potkrepljujući to podatkom da je za tu namjenu u zadnje dvije godine isplaćeno oko milijardu i pol kuna.



Pisane vijesti