Sanader: Razlog kašnjenju pravilnika je usklađivanje sa zakonima EU

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' da je razlog kašnjenju donošenja podzakonskih akata, uglavnom pravilnika, u tome što se ti akti moraju uskladiti sa zakonodavstvom EU.

ZAGREB, 19. siječnja(Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' da je razlog kašnjenju donošenja podzakonskih akata, uglavnom pravilnika, u tome što se ti akti moraju uskladiti sa zakonodavstvom EU.

"Točno je da u određenim resorima ima zaostataka, ali jamčim da će svi ministri u predviđenom zakonskom roku donijeti podzakonske akte. Razlog dosadašnjem kašnjenju bio je u tome što su ministri morali ispitati jesu li akti usklađeni s pravnom stečevinom EU i to je uzelo nešto vremena", odgovorio je premijer HNS-ovcu Antunu Kapraljeviću.

Ponovio je da Vlada najoštrije osuđuje vandalski čin rušenja spomenika Josipa Broza Tita ispred njegove rodne kuće u Kumrovcu, istaknuo da je antifašizam u temeljima Hrvatske u Europe, ali i pozvao političare da se prestanu baviti prošlošću, da to ostave znanosti, te se okrenu budućnosti.

"Bitna je razlika između antifašizma i komunizma, antifašizam da, komunizam ne", kazao je.

Sanader je izvijestio da je Vlada pokrenula inicijativu za izmjenama Kaznenog zakona ili donošenja novog zakona o zabrani veličanja svih totalitarnih režima, te pozvala stručnjake na javnu raspravu o izradi tog zakonskog prijedloga.

Premijer je najavio da će se Hrvatska ove godine pridružiti proslavi 60. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić izvijestio je da je njegovom ministarstvu podneseno preko 200 zahtjeva za sufinanciranje postojećih ili osnivanje novih poduzetničkih zona, da trenutno 'posluje' preko 200 zona.

U svakoj županiji djeluje u prosjeku tri do šest zona, na svaku županiju za zone se izdvaja od jednog do dva milijuna kuna, a po poduzetničkoj zoni oko 580 tisuća kuna.



Pisane vijesti