Sanader stigao u Luxembourg

Hrvatska će učiniti veliki napor da uvjeri sve koji o njoj odlučuju da se ona pridržava svega što smo naveli u Akcijskom planu, izjavio je u nedjelju popodne po dolasku u Luxembourg hrvatski premijer Ivo Sanader.

LUXEMBOURG, 2. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska će učiniti veliki napor da uvjeri sve koji o njoj odlučuju da se ona pridržava svega što smo naveli u Akcijskom planu, izjavio je u nedjelju popodne po dolasku u Luxembourg hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Mi ćemo s naše strane uložiti veliki napor da uvjerimo sve koji moraju odlučiti o Hrvatskoj da se ona pridržava svega onoga što smo naveli u Akcijskom planu, što je i naš cilj da Hrvatska bude zemlja u kojoj je vladavina prava neupitna, u kojoj zakoni jednako vrijede za sve", rekao je Sanader koji je odmah po dolasku u luksemburškoj zračnoj luci imao nekoliko razgovora s izaslanstvima zemalja članica EU-a.

"Susreo sam se s nekoliko izaslanstava zemalja članica EU. Razgovori su održani u vrlo prijateljskoj atmosferi i mogu reći da postoji uvjerenje kod svih da je Hrvatska učinila ogroman napredak u primjeni Akcijskog plana", rekao je Sanader, odbivši reći s kojim se izaslanstvima sastao.

Sanader također nije htio prognozirati ishod sastanka Radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haaškim sudom koja se u ponedjeljak ujutro sastaje u Luksemburgu.

Na sastanku će sudjelovati svi članovi Radne skupine - ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Luksemburga, Austrije i Finske, zatim visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn. Oni će saslušati ocjene glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i hrvatskog premijera Ive sanadera.

Radna skupina će nakon toga pripremiti svoju ocjenu i proslijediti je ministrima vanjskih poslova svih 25 zemalja članica, koji zatim trebaju donijeti odluku o Hrvatskoj.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastali su se već u nedjelju navečer na izvanrednom sastanku kako bi pokušali riješiti zadnju prepreku za otvaranje pristupnih pregovora s Turskom. Da bi pregovori počeli u ponedjeljak poslijepodne, potrebno je još jednoglasno usvojiti pregovarački okvir za Tursku, oko čega se u nedjelju navečer očekuje velika bitka. Austrija se protivi da se kao cilj pregovaračkog procesa s Turskom navede samo punopravno članstvo i traži da se kao alternativa ubaci i mogućnost privilegiranog partnerstva. Uz to Austrija inzistira da se pregovori s Hrvatskom odmah otvore. Stoga se iz više diplomatskih izvora procjenjuje da bi Beč mogao popustiti oko Turske, ako se Hrvatskoj da zeleno svjetlo, iako svi službeno tvrde da ne postoji povezanost između ta dva pitanja.

Iz diplomatskih izvora se doznaje kako se ne isključuje mogućnost da se predsjedavajući Vijeća EU-a, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw tijekom radne večere u nedjelju navečer konzultira s predstavnicima zemalja članica Radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haaškim sudom.



Pisane vijesti