Sanader: Summit važan za Europu, koristan Hrvatskoj

Varšavski summit je bio od iznimnog značenja za cijelu Europu, za budućnost možda najvažnije europske organizacije Vijeća Europe, ali je bio vrlo koristan i za Hrvatsku, ocijenio je hrvatski premijer u utorak nakon završetka 3. summita VE u Varšavi.

VARŠAVA, 17. svibnja 2005. (Hina) - Varšavski summit je bio od iznimnog značenja za cijelu Europu, za budućnost možda najvažnije europske organizacije Vijeća Europe, ali je bio vrlo koristan i za Hrvatsku, ocijenio je hrvatski premijer u utorak nakon završetka 3. summita VE u Varšavi.

Sanader je, uobičajeno za takve skupove, na marginama summita imao, kako je rekao, "vrlo korisne susrete s vodećim ljudima EU", od predsjedavajućeg EU, lusemburškog premijera Jean-Claudea Junckera, irskog premijera Bertieja Aherna, nizozemskog premijera Jan-Petera Balkenendea, malteškog premijera Lawrencea Gonzija, ciparskog predsjednika Tasosa Papadopulosa koje je sve zanimalo što hrvatska vlada poduzima oko slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine.

"Mi smo odlučni u rješavanju tog slučaja, koji je još jedina zapreka za početak pregovora s EU", koji su iznimno važni za budućnost Hrvatske, rekao je hrvatski premijer.

Ponovio je kako početak pregovora ovisi i o uniji, ali najviše o nama samima, o svemu što će vlada poduzeti oko slučaja Gotovina.

"Osobno sam realist, ali i umjereni optimist, jer Hrvatska mora ići naprijed zbog dobrobiti njezinih građana. Mi već živimo europske standarde, ali svoj status još moramo formalizirati ulaskom u
punopravno članstvo unije", rekao je Sanader.


Predsjedatelj Ministarskog vijeća EU i novouspostavljenog Task Forcea te luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn Sanaderu je potvrdio kako Task Force još nije odredio datum svojeg drugog sastanka. No Sanader smatra kako bi do sastanka moglo doći u prvoj polovici lipnja i na njemu bi Hrvatska možda mogla izvijestiti tu skupinu o napretku u rješavanju jedinog preostalog problema.

"Mi cemo sve učiniti, ali prema dostupnim informacijama mi i dalje ne možemo zaključiti da je general Gotovina Hrvatskoj. Tako stoje stvari, ali je sigurno da ćemo nakon otkrivanja lažnih putovnica i istrage znati nešto više", pojasnio je

Sanader se u Varšavi susreo i s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom i njegovim francuskim kolegom Michelom Barnierom, koji mu je potvrdio načelnu potporu i pozitivno stajalište Francuske o početku pregovora.

Iako kratko nakon sastanka u Portorožu, sastao se i sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, koji je također iskazao punu potporu Hrvatskoj, te s ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom, ali u njegovom svojstvu predsjedavajućeg OESS-om.

"Ocjenjujem da smo uputili snažan signal zemljama članicama EU da Hrvatska želi biti država u kojoj je vladavina prava neupitna i u kojoj se nitko ne može staviti iznad zakona", kazao je Sanader.

Predsjednik Vlade potpisao je na summitu u ime Hrvatske dvije konvencije - o borbi protiv terorizma i borbi protiv trgovine ljudima. Oko treće - o borbi protiv pranja novca - su postojali određeni tehnički problemi, nije postignut puni konsenzus, ali hrvatsko sudjelovanje u njoj nije nimalo upitno.

"Naravno da će Hrvatska potpuno aktivno sudjelovati u borbi protiv pranja novca i korupcije", kazao je hrvatski premijer.



Pisane vijesti