Sanader: U zacrtanim rokovima ispravit će se nepravda umirovljenicima

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader izrazio je danas uvjerenje da će se u zakonom zacrtanim rokovima ispraviti nepravda nanesena umirovljenicima, odnosno vratiti im se dug. Već idući tjedan, najavio je, rad će nastaviti zajednička komisija Vlade, HSU-a i umirovljeničkih udruga.

ZAGREB,18. svibnja(Hina) - Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader izrazio je danas uvjerenje da će se u zakonom zacrtanim rokovima ispraviti nepravda nanesena umirovljenicima, odnosno vratiti im se dug. Već idući tjedan, najavio je, rad će nastaviti zajednička komisija Vlade, HSU-a i umirovljeničkih udruga.

Sanader je u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' uvjeravao i da se zbog najave uvođenja kvota ne treba bojati gubitka radnih mjesta u industriji šećera ili smanjenja izvoza šećera u EU.

Vladi Jukiću (HSP) potvrdio je da je čuo informacije da se namjerava razgovarati o uvođenju kvota, ali i dodao da se kvote ne mogu uvesti jednostrano, nego uz suglasnost Hrvatske.

Poslušat ćemo argumente iz Europske komisije i odlučiti kako ćemo postupiti, rekao je premijer.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković uvjerava da se više neće ponoviti primjeri prolijevanja seljačkog mlijeka, te tvrdi da toga ne bi bilo ni prošlih dana, da nije bilo lokalnih izbora.

Cijena mlijeka viša je nego u zemljama u okruženju, potpore su više su nego u EU i okruženju, odgovorio je Čobanković Božidaru Pankretiću (HSS) kojeg je zanimalo gdje je nestalo devet tisuća obiteljskih gospodarstava, proizvođača mlijeka.

Ministar kaže da je u prva četiri mjeseca 2005. proizvodnja mlijeka veća za deset posto, što se nije dogodilo u zadnjih 20 godina.

Država će morati zakonski reagirati nastavi li se praksa iz nekih hotelskih kuća da uprave, koje su u rukama stranaca, sa zaposlenicima komuniciraju isključivo na stranim jezicima, najavio je ministar mora i turizma Božidar Kalmeta.

To je nedopustivo, suglasio se ministar s Franom Matušićem (HDZ).

Kalmeta je najavio da bi se tijekom ljeta mogao početi rješavati problem otkupa i najma društvenih stanova u Vukovaru, Ministarstvo će, naime, početi s izdavanjem ugovora o najmu za korisnike kojima je utvrđeno pravo na stambeno zbrinjavanje.

Izvijestio je i da je njegovo Ministarstvo pokrenulo prekršajni postupak protiv skipera i tvrtke koja je organizirala regatu u kojoj je nedavno poginuo jedan mađarski turist, no nije mogao reći hoće li neko drugo tijelo pokrenuti i kazneni postupak.



Pisane vijesti