Sanader: Vlada ispunjava obvezu prema umirovljenicima

Vlada je na današnjoj sjednici Hrvatskom saboru predložila da po hitnom postupku donese zakon o Umirovljeničkom fondu, te izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje znače i povratak na staru, švicarsku formulu usklađivanja mirovina.

ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici Hrvatskom saboru predložila da po hitnom postupku donese zakon o Umirovljeničkom fondu, te izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje znače i povratak na staru, švicarsku formulu usklađivanja mirovina.

Premijer Ivo Sanader izrazio je zadovoljstvo što Vlada ispunjava obvezu prema umirovljenicima.

"Ta trauma hrvatskog društva traje od 1993. i do sada ni jedna Vlada nije imala hrabrosti s njom se uhvatiti u koštac", rekao je Sanader.

Zakon o Umirovljeničkom fondu predviđa vraćanje duga na dva načina - u gotovini kroz dvije godine, ali u pola manji, te vraćanje duga u cijelosti kroz osam godina i uz dvije godine počeka.

Tako bi umirovljenici koji se odluče za gotovinu, prvu od ukupno četiri rate, dobili u drugom tromjesečju iduće godine, a umirovljenici koji se odluče za cijeli iznos prvu bi ratu dobili koncem 2007.

Po predloženim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju mirovine bi se od početka iduće godine umjesto s nominalnim rastom prosječne plaće, usklađivale s polovicom zbroja rasta plaća i troškova života, odnosno potrošačkih cijena.

S obzirom na stanje u gospodarstvu i mogućnosti proračuna, Hrvatska se odlučila za taj model koji, kaže ministar gospodarstva Branko Vukelić, ima i većina europskih zemalja.

Ministar uvjerava da to ne znači i smanjenje mirovina, već njihov rast po prihvatljivim stopama.

U obrazloženju zakona Vlada je izračunala da bi primjenom sadašnjeg modela rasta samo prema plaćama do 2007. mirovinski izdaci bili veći za 1,6 milijardi kuna, a do 2014. za čak 25 milijardi kuna.

Nova formula usklađivanja primjenjivat će se i na mirovine hrvatskih branitelja, radi čega Vlada predlaže i izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Formalno to znači da se iz toga zakona briše odredba o usklađivanju braniteljskih mirovina s rastom plaća, a na te će se mirovine primjenjivati Zakon o mirovinskom osiguranju.



Pisane vijesti