Sanader: Vlada podupire rad domaćih brodara

Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je večeras da hrvatska Vlada podupire domaće brodare jer vodi računa o hrvatskim brodogradilištima i očuvanju radnih mjesta.

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je večeras da hrvatska Vlada podupire domaće brodare jer vodi računa o hrvatskim brodogradilištima i očuvanju radnih mjesta.

Premijer Sanader večeras je bio nazočan susretu domaćih poslodovaca brodara u međunarodnoj plovidbi, udruženih u udrugu "Mare nostrum".

Govoreći okupljenim predsjednicima uprava 14 hrvatskih brodarskih tvrkti, ocijenio je da će novi pomorski zakonik imati veliki utjecaj na hrvatsko gospodarstvo te omogućit domaćim brodarima da se nose s međunarodnom konkurencijom.

"Moramo se pripremiti za konkurenciju i tržišnu utakmicu u EU u brodarskom prijevozu i ribarstvu te u pomorskom sektoru, a zajedno s brodarima, država je osnažila brodogradnju u Hrvatskoj", kazao je premijer.

Naglasio je i da treba poduprijeti modernizaciju hrvatskih luka te najavio da će razgovarati s lokalnim upravama da intenziviraju donošenje prostornih planova u vezi s tom problematikom.

Sanader je čestitao brodarima na dobrim poslovnim rezultatima, naglasivši da će hrvatska diplomacija morati više promicati interese hrvatskog gospodarstva.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta kazao je da se novim pomorskim zakonikom mijenja odnos prema hrvatskim brodarima i pomorcima, stvaranjem povoljnijih uvjeta za njihovo poslovanje na međunarodnom tržištu, poput uspostavljanja instituta hipoteke tzv "mortgage", čime će moći imati iste uvjete kod stranih banaka, te oslobađanja od plaćanja poreza na dobit,

Ministar Kalmeta podsjetio je da su flote hrvatskih brodara lani dobile 12 velikih brodova, ukupne težine 115 tisuća tona. Dodao je da su hrvatska brodogradilišta lani za domaće brodare izgradila četiri broda, a da se trenutačno gradi devet brodova. Ukupna vrijednost brodova izgrađenih 2004. i ovih koji će biti izgrađeni u 2005. je 270 milijuna američkih dolara, rekao je Kalmeta.

Najavio je da će se uskoro pred Vladom naći program gradnje tri vrste ribarskih brodica, koje će s 10 posto subvencija pomoći njegovo ministarstvo, te sa još po 10 posto subvencija Ministarsvo gospodarstva, rada i poduzetništva i s 10 posto subvencije Minstarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Također će krajem ovog mjeseca u Vladu doći i prijedlog zakona o linijskom prijevozu. Zakon će uvesti konkurenciju u tom sektoru, jer će za sve državne brodarske linije biti raspisan javni natječaj, rekao je ministar Kalmeta.

Predsjednik skupštine udruge "Mare nostrum", Ive Mustać, ocijenio je da je novi pomorski zakon otvorio put razvoju hrvatske brodarske flote unosom stranog kapitala. Dodao je da postoje još neke poteškoće koje treba riješiti u zakonu, poput određivanje osnovica zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

Udruga "Mare nostrum" ima 15 članica s ukupno 177 brodova tonaže 2,5 milijuna tona. Članice udruge do 2009. planiraju izgraditi 41 brod ukupne vrijednosti 1,16 milijardi američkih dolara,r ekao je Mustač.

Lani su članice udruge ostvarile ukupne prihode od 654 milijuna američkih dolara i 140 milijuna dolara dobiti, dok su im troškovi poslovanja bili 514 milijuna dolara. Mustać je vrijednost udruge procijenio na 1,39 milijardi američkih dolara.

Udruga "Mare nostrum" je osnovana u veljači 1991. i zapošljava 3.500 hrvatskih pomoraca od ukupno 6.000 hrvatskih pomoraca koliko ih plovi na hrvatskim brodovima.



Pisane vijesti