Sarajevo: Premijer Sanader doputovao u BiH

Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji će sljedeća dva dana boraviti u prvom službenom posjetu Bosni i Hercegovini, izjavio je u srijedu po dolasku u Sarajevo da bosanskohercegovačkoj strani donosi nove prijedloge za rješavanje otvorenih pitanja između dviju zemalja a posebice za status luke Ploče.

SARAJEVO, 28. ožujka 2007. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji će sljedeća dva dana boraviti u prvom službenom posjetu Bosni i Hercegovini, izjavio je u srijedu po dolasku u Sarajevo da bosanskohercegovačkoj strani donosi nove prijedloge za rješavanje otvorenih pitanja između dviju zemalja a posebice za status luke Ploče.

"Nosimo prijedlog rješenja sporazuma o luci Ploče. U njemu predlažemo a zatim ćemo razgovarati o tome da BiH kao veliki korisnik luke Ploče ima... status najpovlaštenije nacije", kazao je Sanader novinarima.

Dodao je da taj prijedlog znači posebne uvjete za BiH no jednako tako hrvatske bi tvrtke u budućnosti, kada bude gotova auto cesta na koridoru V c, uživale iste pogodnosti pri prijevozu roba kroz BiH.
Hrvatski je premijer kazao da će u razgovorima s bosanskohercegovačkim dužnosnicima biti riječi i o pitanju granica.


Sanader je ocijenio da su odnosi između Hrvatske i BiH dobri i prijateljski te je istaknuo da Hrvatska želi vidjeti stabilnu BiH na sigurnome putu ka euroatlantskim integracijama.

Premijer Sanader službeni dio posjeta BiH počinje u četvrtak razgovorima s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem a nakon toga očekuje se i potpisivanje međudržavnog ugovora o dvojnom državljanstvu.

Premijera Sanadera u Sarajevu će primiti članovi Predsjedništva BiH a sastat će se i s članovima Parlamenta BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li se sastati i s predsjednicima HDZ-a BiH odnosno HDZ-a 1990., Draganom Čovićem odnosno Božom Ljubićem, Sanader je kazao da će tih susreta biti "ukoliko bude vremena".



Pisane vijesti