Sastanak kod Premijera Sanadera o strukovnom obrazovanju

Predsjednik Vlade Ivo Sanader sa suradnicima primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Hrvatske obrtničke komore (HOK) Stjepana Šafrana te dao punu potporu HOK-u u promoviranju strukovnog obrazovanja.

ZAGREB, 6. ožujka 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader sa suradnicima primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Hrvatske obrtničke komore (HOK) Stjepana Šafrana te dao punu potporu HOK-u u promoviranju strukovnog obrazovanja.

U ovoj godini, koju je HOK proglasio Godinom strukovnog obrazovanja želimo kao pravi partneri promovirati i potaknuti strukovna obrazovanja, stvoriti bolje uvjete u školama, rekao je uz ostalo nakon sastanka ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić.

Naveo je da se razgovaralo o konkretnom planu aktivnosti, što treba učiniti kako bi strukovna zanimanja postala atraktivna i podigla se na potrebnu razinu važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Hrvatska treba imati projekciju, znati koje su to gospodarske grane i profili radnika koji su joj potrebni, a mlade ljude potrebno je motivirati raznim beneficijama, stipendijama, rekao je Vukelić.

Najavio je da će uskoro Vlada raspravljati o strukovnom obrazovanju, a bit će imenovano i Vijeće za strukovno obrazovanje.

Šafran je rekao da su deficitarna sva proizvodna zanimanja, graditeljstvo, metalna djelatnost, stolarska, visoke tehnologije u servisnim radionicama. Još malo pa ćemo vjerojatno morati uvoziti radnu snagu iz drugih zemalja, što bi bila katastrofa za hrvatsko gospodarstvo, rekao je.

Naveo je da je opremljenost radionica strukovnih škola ravna razdoblju poslije Drugog svjetskog rata.

"Želimo poručiti javnosti, da je promijena nužna i da se više ne može odgađati", rekao je Šafran.

Državni tajnik za srednje obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić rekao je kako je osnovana i Agencija za strukovno obrazovanje u kojoj će raditi više od 40 stručnjaka. U Agenciji i Vijeću za strukovno obrazovanje bit će svi partneri, poglavito predstavnici HOK-a, koji će analizirat i raspraviti stanje u zanimanjima i programima, rekao je.



Pisane vijesti