Sastanak ministara obrane Hrvatske i BiH u Međugorju

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević danas, u srijedu, 16. studenoga 2016. godine, sastao se s ministricom obrane BiH, Marinom Pendeš u Međugorju.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević danas, u srijedu, 16. studenoga 2016. godine, sastao se s ministricom obrane BiH, Marinom Pendeš u Međugorju.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju zemalja, školovanju pripadnika OS i MO BiH na školama i tečajevima u RH, te o aktualnoj političkoj situaciji i euroatlantskom putu BiH.

Ministar Krstičević zahvalio je ministrici na pozivu, te istaknuo zadovoljstvo što je njegov drugi inozemni posjet upravo posjet Bosni i Hercegovini, te dodao kako je prije dva tjedna sudjelovao na sastanku ministara NATO-a u Briselu. Također, istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjom obrambenom suradnjom, posebno izdvojivši zajedničko sudjelovanje pripadnika oružanih snaga Hrvatske i BiH u mirovnoj misiji u Afganistanu i školovanje časnika iz BiH na Hrvatskom vojnom učilištu. U tom kontekstu ministar je izrazio uvjerenje u mogućnost unaprjeđenja te suradnje, posebno u svijetlu današnjih sigurnosnih izazova s kojima je suočen svijet, a koji zahtijevaju i nove sustave sigurnosti u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, koji će moći odgovoriti tim potencijalnim ugrozama i rizicima. Kao najvažnije je istaknuo međusobno zajedničko djelovanje i suradnju, te okrenutost budućnosti u cilju postizanja sigurnosti i stabilnosti u Hrvatskoj i BiH, a što je preduvjet za bolji i kvalitetniji život ljudi na tim prostorima.

Ministar Krstičević također je rekao kako je on kao ministar obrane Republike Hrvatske, države koja je članica NATO-a i Europske unije danas u Međugorju kako bi zajedno gledali u budućnost te unaprijedili obrambenu suradnju.

Vezano za podignute optužnice protiv pripadnika HVO-a, ministar Krstičević je naglasio da svaki zločin mora biti kažnjen ali da pravosudna tijela moraju biti neovisna i oslobođena svih političkih pritisaka, ujedno istaknuvši da ne bi smjelo biti nikakve diskriminacije te da bi se trebali poštivati svi međunarodni standardi.
Ministrica obrane BiH, Marina Pendeš izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku danas ugostiti ministra Krstičevića te istaknula kako je današnji sastanak potvrda opredijeljenosti i priprema za zajedničku sjednicu koju planiraju Vijeće ministara BiH zajedno sa novoimenovanom Vladom RH na kojoj bi se raspravljalo i o obrambenim pitanjima, budućoj suradnji te potpori koju je Hrvatska i Ministarstvo obrane RH dosad davalo Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu.

"Zajednički nam je cilj opredijeljenost za mir i stabilnost kao preduvjet za daljnji ekonomski razvitak i mogućnost da mladi ostaju u BiH i Hrvatskoj, a ne da traže svoje mjesto pod suncem negdje izvan" zaključila je na kraju ministrica BiH Marina Pendeš.






















Izvor: MORH

Pisane vijesti | Damir Krstičević