Sastanak predstavnika Vlade RH i Grada Zagreba

Danas je u Banskim dvorima održan sastanak predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ive Sanadera i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te njihovih suradnika.

Razgovaralo se o projektima koje zajednički realiziraju Vlada RH i Grad Zagreb, pa je tako odlučeno da se poduzmu sve mjere kako bi se što prije završila izgradnja Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu.

Prije godinu dana Vlada RH je sa Gradom Zagrebom, kao i sa drugim gradovima domaćinima Svjetskog rukometnog prvenstva, koje će se početkom 2009. održati u Hrvatskoj, potpisala sporazume o zajedničkom financiranju sportskih dvorana namijenjenih održavanju tog velikog sportskog događaja. Dovršenje Arene Zagreb očekuje se do 15. prosinca ove godine, pa je na sastanku razmotreno aktualno stanje građevinskih i drugih pripremnih radova.

Raspravljalo se i o projektu „Zagreb na Savi“, koji bi dugoročno trebao osigurati zaštitu i korištenje vodnog potencijala rijeke Save. U tu će se svrhu osnovati zajedničko povjerenstvo, u koje će se uključiti predstavnici Vlade RH, Grada Zagreba te županija kroz koje protječe rijeka Sava, kao i HEP-a i Hrvatskih voda. U sklopu tog projekta aktualizirana je i izgradnja zajedničkog objekta svih tijela Vlade RH na prostoru uz Savu. Na taj način objedinilo bi se djelovanje više ministarstava na istom prostoru, a izgradnja bi se financirala prodajom ili prekidom najma prostora koje sada koriste Vladina ministarstva i agencije.

Predstavnici Grada Zagreba informirali su premijera Sanadera i njegove suradnike o projektima vezanim uz izgradnju i modernizaciju prigradskog željezničkog prometa, kao što su potreba povezivanja Velike Gorice i Zračne luke Pleso sa zagrebačkim Glavnim željezničkim kolodvorom te izgradnje stajališta i kolosijeka na širem gradskom području.

Na sastanku je bilo riječi i o stvaranju uvjeta za modernizaciju i izgradnju žičare Sljeme, novoga objekta Kazališta Komedija te zajedničkim aktivnostima Vlade RH i Grada Zagreba na uređenju spomen kuće Antuna Gustava Matoša u Tovarniku te izgradnji Spomenika hrvatskoj neovisnosti na jednom od zagrebačkih trgova.

Premijer Sanader i gradonačelnik Bandić dogovorili su da će već sljedećeg tjedna održati sličan sastanak, na kojem će se raspravljati i o drugim projektima Vlade RH i Grada Zagreba.



Pisane vijesti