Sastanak Pregovaračkih odbora sindikata državnih službi i Vlade Republike Hrvatske

Pregovarački odbori sindikata državnih službi i Vlade Republike Hrvatske sastali su se danas kako bi raspravili o nastavku suradnje u 2006. godini.

Pregovarački odbori sindikata državnih službi i Vlade Republike Hrvatske sastali su se danas kako bi raspravili o nastavku suradnje u 2006. godini.

Sastanku su sa strane Vlade Republike Hrvatske nazočili potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, državni tajnik u Ministarstvu financija mr. sc. Ante Žigman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić i predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor predložila je da tijekom sljedećega tjedna započne rad zajedničke radne skupine za pripremu novog Zakona o plaćama, koji bi trebao biti dovršen najkasnije do kraja lipnja ove godine i koji će stvoriti preduvjete za unaprjeđenje sustava nagrađivanja rada državnih službenika i namještenika. Taj su prijedlog sindikati prihvatili.

Ministarstvo financija pripremit će projekciju sredstava potrebnih u 2006. godini za plaće u javnim i državnim službama, a na osnovi plana Državnog proračuna i Odluke o povećanju osnovice za obračun plaća u javnim i državnim službama od 3 posto u ovoj godini. Konkretni pokazatelji prezentirat će se na sljedećem sastanku pregovaračkih odbora.

Predstavnici sindikata državnih službi ukazali su na razliku u plaćama za istu vrstu poslova u državnim i javnim službama, ističući pri tome dodatke za uvjete rada administrativnih službenika u zdravstvu te su kao moguće rješenje predložili nastavak razgovora o korekciji Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi.



Pisane vijesti