Savjet za nacionalne manjine prihvatio program rada za 2007.

Savjet za nacionalne manjine prihvatio je danas, među ostalim, Program rada za 2007. i Izvješće o utrošku sredstava iz državnog proračuna za provedbu aktivnosti nacionalnih manjina, a predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer rekao je da je Vlada za ovu godinu sredstva za programe kulturne autonomije nacionalnih manjina povećala za 18 posto što je u ukupnom iznosu oko 35 milijuna kuna.

ZAGREB, 22. veljače 2007. (Hina) - Savjet za nacionalne manjine prihvatio je danas, među ostalim, Program rada za 2007. i Izvješće o utrošku sredstava iz državnog proračuna za provedbu aktivnosti nacionalnih manjina, a predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer rekao je da je Vlada za ovu godinu sredstva za programe kulturne autonomije nacionalnih manjina povećala za 18 posto što je u ukupnom iznosu oko 35 milijuna kuna.

To je znantno povećanje u odnosu na prošlu godinu u kojoj su također sredstva povećana u odnosu na prethodnu za 21 posto, ocijenio je Tolnauer u izjavi novinarima nakon današnje sjednice. Istaknuo je da je Vlada prepoznala ulogu nevladinih ustanova i udruga nacionalnih manjina u prinosu očuvanja njihova kulturnog identiteta i integriranja manjina u hrvatsko društvo, osobito u uvjetima priključenja Europskoj uniji.

Sredstva će biti povećana, ali ne linearno, nego prema stvarnim potrebama i prijavljenim programima, osobito za srpsku i bošnjačku nacionalnu manjinu, rekao je Tolnauer.

Izvješće o utrošku sredstava je transparentno i iz njega je vidljivo do zadnje lipe kako su utrošena, kao i nepravilnosti koje se pojavljuju s obzirom na brojnost jer se radi o 73 udruge s 238 organizacijskih formi u koje je uključeno više od 100 tisuća ljudi, pojasnio je Tolnauer. Napomenuo je da su se u radu 17 udruga pokazale nepravilnosti koje se moraju ukloniti tijekom prvog tromjesječja.

Tolnauer je također rekao da prema ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina one udruge i ustanove koje ne podnesu izvješće o utrošku sredstava ili ne opravdaju njihov utrošak gube pravo na daljnje financiranje, odnosno moraju vratiti novac. Dodao je kako takvih slučajeva ima vrlo malo, radi se o dvije udruge, a i iznos takvih sredstava nije visok, svega oko 23 tisuće kuna.

Članica Savjeta Zdenka Čuhnil istaknula je da je potrebno detaljno proanalizirati je li postignut i koliki je napredak po pitanju ostvarenja prava nacionalnih manjina vezanih uz školstvo, dvojezičnost, informiranje, uporabu simbola nacionalnih manjina i drugo, a što su podržali i ostali članovi Savjeta .



Pisane vijesti