Šimpraga: Na mjestima stradanja mir i tolerancija imaju veći značaj nego igdje

„Dogodio se zločin kojeg je bitno osuditi, pokloniti se žrtvama, ali moramo ići naprijed. Upravo na mjestima stradanja moramo pokazati da mir i tolerancija imaju veći značaj nego igdje“, rekla je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga u emisiji „A sada Vlada“.

Potpredsjednica Vlade Šimpraga, gostujući u emisiji, govorila je o posjetu austrijskog kancelara Nehammera koji dolazi u obilazak LNG terminala, ali isto tako jedna od tema posjeta će biti i ulazak Hrvatske u Schengenski prostor.

„Mi kao Vlada smatramo da ne postoji razlog da se ulaže veto niti da se zabrani Hrvatskoj ulazak u Schengen stoga što je Hrvatska ispunila, zahtjevnijom metodologijom, sve uvjete, a to je potvrdila i EK, Europski parlament i Vijeće Europe“, istaknula je.

Dodala je da se mora, zajedno s Austrijom, raditi na tome da se smanje migracijski valovi koji su sve veći te naglasila da migracijski priljevi ne dolaze preko Hrvatske.

Vlada očekuje da Austrija neće uložiti veto

Potpredsjednica je kazala kako Vlada očekuje da Austrija neće uložiti veto.

„Ali vjerujemo u diplomaciju i da će premijer Andrej Plenković danas odraditi sve kako treba i da ćemo dobiti poruku koju očekujemo, a to je da Austrija da zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen“, kazala je.

Osvrnula se na prošlotjedna zbivanja i rekla je kako je bila u Škabrnji u izaslanstvu s premijerom.

„Prvi puta je netko od pripadnika srpske zajednice došao u Škabrnju i izrazio poštovanje i pijetet. To je htio učiniti unatrag nekoliko godina i Milorad Pupovac, međutim, poruka je uvijek bila da nismo dobro došli“, naglasila je.

Potpredsjednica Šimpraga istaknula je da je imala želju da iskrenog i čistog srca ode tamo i pokloni se te da se pokuša zatvoriti začarani krug mržnje između Srba i Hrvata, stoga što je prošlo već mnogo godina i vrijeme je da se stane tome na kraj.

„Dogodio se zločin kojeg je bitno osuditi, pokloniti se žrtvama, ali moramo ići naprijed. Upravo na mjestima stradanja moramo pokazati da mir i tolerancija imaju veći značaj nego igdje“, rekla je Šimpraga.

Potpredsjednica Vlade Šimpraga kazala je da je u Škabrnji doživjela okrenuta leđa, ali smatra da okrenuta leđa sinoć znače sutra zdraviju budućnost i da 18. studenog 2023. bude u koloni u Škabrnji, da se pokloni i ode na misu u crkvu što joj je bila želja i ove godine, ali nije mogla.

Nacionalne manjine bogatstvo Hrvatske

Na pitanje kako stoje stvari s obnovom na potresom porušenih objekata na Banovini, Šimpraga je rekla kako se dosta na tome radi.

„Radi se puno, no neke stvari nisu toliko vidljive. Dok se sve pripremi, sva dokumentacija i elaborati, puno vremena je prošlo. Ljudima je bitno da vide izgrađene zamjenske objekte, no do sada nisu imali prilike to vidjeti“, kazala je i dodala kako se sve radi da se to ubrza.

Osvrnula se na posljednji popis stanovništva i rekla kako se broj pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj jako smanjio, isto kao i ukupan broj stanovništva.

Rekla je kako su nacionalne manjine u Hrvatskoj veliko bogatstvo te žele dobro Hrvatskoj i čine je stabilnijom.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti