Šimpraga: Rade se programi pomoći za poplavljena područja

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/19 svibnja/Šimpraga 1.jpg

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga je, s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, obišla poplavljeno područje Dvora na Uni te istaknula da Vlada radi na programima koji će pomoći poplavom pogođenim područjima.

Rekla je da je i ovaj put Vlada intervenirala, kao i u svakoj drugoj nepogodi.
 
Na pitanje koliko dugo će se čekati na procjenu šteta i odgovor države, odnosno Vlade, na pomoć, Šimpraga je odgovorila da pomoć ovisi o tome koliko će brzo biti napravljene procjene općinskih, gradskih te županijskih povjerenstva.
 
"Nakon što se sve dostavi ministarstvu, na Vladu će ići odluka, a samim tim ministarstva i pripremaju posebne programe kako bi se pomoglo pogođenim područjima", kazala je.
 
Izvijestila je da se na području Dvora na Uni stanje smiruje, da se vodostaji rijeka normaliziraju, ali da će operativne snage još neko vrijeme biti na terenu.
 
Nakon obilaska stambene zgrade, uz zgradu općine Dvor, potpredsjednica i ministrica su razgovarale s Božom Trivanovićem, vlasnikom OPG- a u mjestu Javornik, koji je već drugi put u ovoj godini poplavljen.
 
Ministrica Marija Vučković potvrdila je da se čekaju prve procjene, ali i da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede rade na programima pomoći.
 
"Prva izvješća su došla, ali pričekat će se službene procjene", dodala je te najavila da će, nakon posjete OPG-u obitelji Trivanović, nastaviti obilazak te da će nastojati pomoći poplavom pogođenim građanima. Rekla je i da je teško ljudima koji su pogođeni posljedicama poplave reći da se sve ne može riješiti odjednom, ali i dodala da su programi pomoći u tijeku.
 
Načelnik općine Dvor Nikola Arbutina rekao je da se prizori poplave kao što je ova dogode dva puta godišnje. Naglasio je i da je bilo teško organizirati obranu od poplave, posebice kod Kostajnice i Gline.
 
Kod Kostajnice su, kaže, bili odsječeni na šest mjesta, a kod Gline na dva jer se saniraju klizišta. Upozorio je da bi šteta bila i veća da nisu organizirali sve na vrijeme.
 
Apelirao je da se riješi problem cesta prema Kostajnici.
 
"Najveći problem stvara komunikacija među naseljima. Kod nekih se naselja ni ne može doći", upozorio je te dodao da postoji način da rijeka ne stvara tolike probleme.
 
Izvijestio je i da je 14 naselja bilo zahvaćeno Unom te da bi se problem mogao riješiti uređenjem zapuštenih područja.
 
Na poplavom pogođenom području bili su i dožupan Sisačko - moslavačke županije Mihael Jurić i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Izvor: Hina

Pisane vijesti