Sisačko-moslavačka županija preuzela državnu imovinu u 157 predmeta

Slika /Vijesti/2024/Veljača/20 veljača/HN20240220410334.jpg

Sisačko-moslavačka županija preuzela je od Vlade na upravljanje državnu imovinu u 157 predmeta, odnosno zahtjeva fizičkih i pravnih osoba, o čemu su danas potpisali sporazum potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić i župan Ivan Celjak. Bačić i Celjak izrazili su i zadovoljstvo dinamikom radova na obnovi potresom pogođenih područja i obišli zgradu Doma zdravlja u Sisku koja je pri završetku. Obišli su i gradilište konstrukcijske obnove višestambene zgrade u Sisku te posjetili obitelj Šimunić u Galdovu koja se uselila u novu zamjensku obiteljsku kuću. 

Sisačko-moslavačka županija (SMŽ) preuzela je od Vlade na upravljanje državnu imovinu u 157 predmeta, odnosno zahtjeva fizičkih i pravnih osoba, o čemu su danas potpisali sporazum potpredsjednik Vlade i  ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine  Branko Bačić i župan Ivan Celjak.

Raspolaganje državnom imovinom Sisačko-moslavačkoj županiji predano je u skladu s novim Zakonom o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, istaknuo je Bačić dodavši kako se na taj način provodi funkcionalna decentralizacija, jer će umjesto ministarstva sve predmeta sada rješavati županije.

Ukupno će u cijeloj Hrvatskoj umjesto ministarstva sada odlučivati 46 odjela, tako će se omogućiti brže i ažurnije raspolaganje državnom imovinom, naglasio je Bačić.

SMŽ će efikasno upravljati državnom imovinom

Novim zakonom uvedena je i financijska decentralizacija, o državnoj imovini vrijednosti do 133,000 eura odlučivat će župani i gradonačelnici, do milijun eura županijske skupštine, a o vrijednosti većoj od milijun eura Vlada.

„Od prihoda koji ostvari državna imovina 60 posto pripada državi, 20 posto županiji, a 20 posto jedinici lokalne samouprave na čijem se području nalazi nekretnina“, dodao je Bačić.

Poručio je kako vjeruje da će SMŽ efikasno upravljati državnom imovinom jer je pokazao veliku fleksibilnost u obnovi i korištenju sredstava iz Fonda solidarnosti.

„Osim učinkovitijeg upravljanja i raspolaganja državnom imovinom očekujemo da će sporazum doprinijeti bržem stavljanjem u funkciju neaktivne imovine“, istaknuo je Celjak najavivši da će Županijska skupština uskoro osnovati Odsjek za upravljanje i raspolaganje državnom imovinom.

Bačić i Celjak izrazili zadovoljstvo dinamikom obnove

Bačić i Celjak izrazili su zadovoljstvo dinamikom radova na obnovi potresom pogođenih područja i obišli zgradu Doma zdravlja u Sisku koja je pri završetku. Obavljaju se završni radovi pa se očekuje da će Dom zdravlja do kraja ožujka početi s radom.

Obišli su i gradilište konstrukcijske obnove višestambene zgrade u Sisku te posjetili obitelj Šimunić u Galdovu koja se uselila u novu zamjensku obiteljsku kuću. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti