Sisačko-moslavačka županije zahtijeva najviše pomoći od svih

  • Slika /Vijesti/2022/06 lipanj/9 lipnja/VRH_9597 (1).jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Sisku na obilježavanju Dana Sisačko-moslavačke županije, a prethodno je posjetio i Novsku.

Društvena i gospodarska revitalizacije Sisačko-moslavačke županije

Poruku da će Vlada i nadalje snažno pomagati Sisačko-moslavačku županiju u obnovi i gospodarskoj revitalizaciji, uz široki konsenzus svih političkih opcija, sa svečane sjednice Županijske skupštine u povodu Dana županije uputio je danas predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Nema dileme da nema niti jedne druge županije kojoj je pomoć potrebnija od ove. Mi smo u razdoblju nakon potresa nastojali dati sve moguće financijske injekcije kako bi olakšali život stanovnicima, a to ćemo činiti i dalje", rekao je Plenković.

Kako je najavio, u povezivanju ove županije sa Zagrebom, mnogo će značiti dovršetak autoceste, što će biti završeno do kraja ovog mandata. Dodao je kako je Sisačko-moslavačka županija dobila i dodatni bonus u ulaganjima, osobito kroz Program gospodarske i društvene revitalizacije.

"Stanovnici županije su žilavi, otporni i kreativni u prilagodbi trendovima četvrte industrijske revolucije i tranzicije. To su potvrdili Novska i Sisak razvojem gaming industrije. Ova županija, pozicionirala se kao lider u tim područjima", istaknuo je premijer Plenković.

Uz Andreja Plenkovića, svečanosti su bili nazočni izaslanik predsjednika Sabora Krunoslav Katičić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Pozdravio ih je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, koji je podsjetio na brojne projekte koji su ostvareni u proteklih godinu dana od preuzimanja županijske vlasti. Iako je rekao kako je mnogo učinjeno, posebice u obnovi, dodao je kako će zadovoljstvo biti potpuno tek kada se posljednji stanovnik županije vrati iz kontejnera u svoj dom.

Na svečanosti su zaslužnim pojedincima i organizacijama dodijeljene nagrade i županijska priznanja.

Za životno djelo u doprinosu zajednici i brojnim ustanovama Nagradu za životno djelo primio je Ante Živković, a za umjetnički doprinos posmrtno slikar i kipar Marijan Glavnik. Za doprinos ugledu i promidžbe županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju Nagrada je dodijeljena umjetničkom fotografu i slikaru Stephanu Lupinu, a za izuzetne zasluge i humanitarni rad Caritasu Sisačke biskupije. Dodijeljeno je i više priznanja pojedincima i organizacijama za pomoć i humanitarni rad nakon katastrofalnog potresa. 

Prije dolaska u Sisak, premijer Plenković posjetio je Novsku, gdje se sastao sa zamjenikom gradonačelnika Grada Novske, koji obnaša i dužnost gradonačelnika, Sinišom Kesićem, nakon čega je obišao radove izgradnje Hotela Knopp. 

Medved: Vlada nastoji revitalizirati Banovinu

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved izjavio je kako je Sisačko-moslavačka županija u fokusu pozornosti Vlade i da to pokazuje svakim danom nastojeći revitalizirati razornim potresom pogođenu Banovinu, te da je do sada u tu svrhu izdvojeno milijardu i 300 milijuna kuna. 

Nema resora koji nije participirao u financiranju konkretnih projekata u svrhu ostanka stanovništva na Banovini nakon razornog potresa, istaknuo je načelnik Stožera za obnovu Medved po završetku posjeta Vladina izaslanstva Sisačko-moslavačkoj županiji u povodu njezina dana.

Osiguran im je privremeni smještaj, obnovljena je elektroenergetska mreža, prometnice, sanirana klizišta, vrtače i  nasipi, istaknuo je Medved napominjući kako je potresom nastala šteta procijenjena na 41 milijardu kuna te da je oštećeno 39.000 objekata. Mobilni timovi prikupljali su zahtjeve za obnovu i taj je proces obavljen u rekordnom roku, naglasio je.

Do sada je obnovljeno 3500 obiteljskih kuća, od toga 2700 organiziranom obnovom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, više od 800 kroz program samoobnove za što je, po ispostavljenim računima, isplaćeno 5,3 milijuna kuna. S današnjim danom imamo 312 ugovora s izvođačima za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, dodao je Medved.

Početak izgradnje višestambenih zgrada usporavali su imovinsko-pravni odnosi, u Petrinji i Glini po četiri te u Topuskome dvije, rekao je dodavši kako su i naknadni potresi dodatno pogoršali stanje.

Podsjetio je na nastavak izgradnje autoceste Zagreb-Sisak i niz drugih kapitalnih projekata na Banovini. Za područje Banovine iz Fonda solidarnosti potpisano je ugovora vrijednih više od 1,3 milijarde kuna, istaknuo je Medved.

Vezano uz obnovu središta Petrinje, Medved je rekao kako se ovih dana očekuje da će prvi projekti biti dovršeni da bi se mogao pokrenut postupak javne nabave za izbor izvođača.

Upitan koliko se obitelji iz kontejnera godinu i pol dana  nakon potresa vratilo u kuće s crvenom naljepnicom koje je obnovila država, Medved je rekao kako je to proces i da se u idućim tjednima očekuje završetak prvih zamjenskih obiteljskih kuća i useljavanje u njih.

Učinjen je ogroman napor, nastala šteta je ogromna, jer je katastrofa pogodila Sisačko-moslavačku županiju te dijelove Zagrebačke i Karlovačke, podsjetio je Medved ustvrdivši kako su u sanaciju uložena i ogromna sredstva. Pred nama je još jako puno posla, a jamstvo da će sve biti i učinjeno je jako dobra Vladina suradnja sa Županijom koja participira u svim aktivnostima i sugerira potrebne konkretne mjere i aktivnosti kako bi se Banovina revitalizirala što je puno širi pojam od same obnove, istaknuo je Medved.

Najavio je i da će Vlada nakon što isteknu mjere, primjerice, oslobađanje plaćanja raznih davanja, donijeti nove mjere u suradnji sa Županijom, gradovima i općinama na korist građana.
 
Izvor: Hina

Pisane vijesti