Sjednica: Vlada prihvatila ponudu Adris grupe za Croatia osiguranje

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlada_prihvatila_ponudu_adris_grupe_za_croatia_osiguranje.jpg

Na današnjoj 132. sjednici Vlade Republike Hrvatske raspravljalo se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina. Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić pojasnio je da Zakon o tržištu plina uređuje organiziranje i funkcioniranje plinskog sektora u Republici Hrvatskoj. S obzirom na uočene promjene na tržištu plina, kao i postojeće zakonsko rješenja kada se govori o opskrbi plina na način kako je to riješeno u prijelaznim i završnim odredbama važećeg Zakona kojim je određeno da se za dobavljača plina određuje opskrbljivač opskrbljivača u obvezi javne usluge do 31. ožujka 2014. „Ovim izmjenama i dopunama dodatno se regulira područje dobave plina odnosno opskrbe od opskrbljivača i nakon 31. ožujka 2014. godine“, kazao je zamjenik ministra Leverić, naglasivši da se tako stvaraju uvjeti za daljnje neometano funkcioniranje i učinkovitu distribuciju plina na području Republike Hrvatske.

Obrazlažući Konačni prijedlog zakona o savjetima mladih, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić pojasnila je da se radi o tri izmjene zakona u odnosu na prvo čitanje. Omogućeno je da se Statutom Grada Zagreba predvidi osnivanje Savjeta mladih kao savjetodavnog tijela vijeća gradskih četvrti Grada Zagreba. Nadalje, Ministarstvo socijalne politike i mladih izvješće o provedbi ovog zakona objavljivat će na svojim mrežnim stranicama te će ga dostavljati Hrvatskom saboru odnosno nadležnim odborima za mlade te lokalnu i područnu samoupravu. „I treće, da svaki načelnik, gradonačelnik i župan saziva sastanke sa savjetima za mlade po potrebi, a najmanje svaka tri mjeseca kako bi mogli čuti koje su potrebe i razmišljanja mladih o životu u njihovoj lokalnoj zajednici“, zaključila je ministrica Opačić.

Prihvaćeno je Izvješće o provedenoj analizi i ocjeni pristiglih obvezujućih ponuda za kupnju dionica i dokapitalizaciju društva Croatia osiguranje d.d. Također, donesena je Odluka o odabiru najpovoljnijeg investitora za kupnju dijela vlasničkog udjela Republike Hrvatske i dokapitalizaciju društva Croatia osiguranje d.d. Obrazlažući Odluku, ministar financija Slavko Linić izvijestio da je prihvaćena ponuda Adris grupe d.d. za kupnju dijela vlasničkog udjela Republike Hrvatske i dokapitalizaciju društva Croatia osiguranje d.d. Adris grupa d.d. je za 39,05 posto redovnih dionica ponudila 905 milijuna kuna, odnosno 970,45 eura po dionici i dokapitalizaciju od 110 milijuna eura. PZU je za 44,27 posto redovnih dionica ponudio 832 milijuna kuna ili 800 eura po dionici te dokapitalizaciju od 51 milijun eura. Vlada je zadužila Ministarstvo financija da započne pregovore sa odabranim investitorom s ciljem potpisa ugovora o kupoprodaji dionica i dioničarskog ugovora koji se odnosi na Croatia osiguranje. Ministarstvo financija trebalo bi u roku 60 dana izvijestiti Vladu o provedenim pregovorima s odabranim investitorom. Ministar Linić rekao je kako je Adrisova ponuda daleko prihvatljivija od PZU-ove jer je ponudio dvostruko veći iznos dokapitalizacije i 21 posto veću cijenu po dionici. Pojasnio je da kad se završi dokapitalizacija, Adris Grupa će imati 60 posto vlasništva, ne računajući preuzimanje koje će biti obvezna ponuditi, a Vlada 28 posto. Predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je da je prihvaćena ponuda boljeg ponuđača po obje osnove - cijeni dionice i iznosu dokapitalizacije, naglasivši da je riječ o modelu prema kojem država i nakon privatizacije ostaje djelomični vlasnik.

Donesena je Uredba o visini minimalne plaće. Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić izvijestio je da se visina minimalne plaće za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2014. godine utvrđuje u bruto iznosu od 3.017,61 kuna.

Donesene su i odluke o pripajanju Specijalne bolnice za kronične bolesti Novi Marof i Bolnice za plućne bolesti i TBC Klenovnik Općoj bolnici Varaždin, Opće bolnice Nova Gradiška Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod te Opće županijske bolnice Pakrac Općoj županijskoj bolnici Požega. „Ne radi se samo o pukom spajanju bolnica nego o značajnim organizacijskim i strukturnim reformama“, naglasio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.



Pisane vijesti