Sjednica Vlade: Hrvatska bi do 2026. trebala biti slobodna od mina

  • Slika /Vijesti/2024/Travanj/4 travnja/VRH_8915-01.jpg

Vlada je usvojila Plan protuminskog djelovanja. U 2024. planira se smanjiti minsko-sumnjivo područje za 51,5 četvorni kilometar, odnosno potpuno ukloniti minsko-sumnjivo područje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i minsko-eksplozivna sredstva u Karlovačkoj županiji. "Najvažnija je poruka da ćemo za dvije godine u ovo doba biti konačno bez mina, 31 godinu nakon kraja Domovinskog rata", rekao je premijer Andrej Plenković. Donesena je i Odluka o koordinaciji aktivnosti vezanih uz izgradnju četiri centara za gospodarenje otpadom Babina gora, Lećevica, Lučino razdolje i Piškornica.

Vlada ulaže značajne napore da stanovnicima Banovine osigura kvalitetniji, bolji i sigurniji život

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved se osvrnuo na procese obnove i revitalizacije potresom razorenih područja, kazavši kako, u skladu s postavljenim ciljevima ublažavanja posljedica potresa, Vlada sustavno pristupa osiguravanju društvene i gospodarske revitalizacije i ravnomjernog razvoja tog područja.

Nastavno na to, rekao je, provodimo i završavamo niz ranije započetih aktivnosti, mjera i projekata, koji će dodatno osnažiti zacrtani cilj revitalizacije i pridonijeti razvoju potresom pogođenih područja.

„Sveukupno je u obnovu, revitalizaciju i ravnomjerni razvoj do sada, od strane proračunskih i izvanproračunskih korisnika državnog proračuna, investirano više od 1 milijarde i 57 milijuna eura“, izvijestio je ministar Medved, i dodao kako vrijednost spomenutih investicija premašuje izgradnju čak dva Pelješka mosta.

Uz ranije završene projekte, kazao je, samo u protekla tri mjeseca ove godine završena je obnova srednje škole u Glini, vrijednosti 2 milijuna i 700 tisuća eura, zatim obnova Doma zdravlja u Sisku, vrijednosti gotovo 6 milijuna eura, a potpisan je i povijesni ugovor najvećeg ulaganja u zdravstveni turizam u Topuskom, vrijedan čak 17 milijuna i 200 tisuća eura.

Značajna ulaganja u poljoprivredu i obrazovanje

Medved se osvrnuo i na ulaganja u području poljoprivrede, gdje je investirano više od 140 milijuna eura, čime je osigurana i isplaćena potpora za obnovu poljoprivrednog potencijala, s jasnim ciljem nastavka i održivosti poljoprivredne proizvodnje i razvoja poljoprivrednih gospodarstava.

Završeni su radovi na 22 škole, a broj upisanih učenika u prvi razred osnovnih škola u tekućoj školskoj godini povećan je za čak 10 posto, rekao je ministar, ističući kako ulaganja u obrazovanje na potresom pogođenim područjima iznose više od 66 milijuna eura.

„Iz pokazatelja gospodarskog rasta vidljivo je kako Vlada ulaže značajne napore ne samo da se život na Banovinu vrati na razinu prije potresa, već da svim stanovnicima na tom području osiguramo još kvalitetniji, bolji i sigurniji život“, poručio je Medved.

Promatrajući posljednje tri godine, dodaje, broj aktivnih obrta i tvrtki u Sisačko-moslavačkoj županiji povećan je za 741, što predstavlja povećanje za čak 16,4 posto, a broj zaposlenih osoba u Sisačko-moslavačkoj županiji porastao je za 1810.

Sve ove mjere i aktivnosti, zaključuje ministar, pokazatelj su odgovornog i sustavnog pristupa naše Vlade u cilju revitalizacije ovog područja.

Na području zagrebačkog i petrinjskog potresa ukupno obnovljeno 11.717 objekata

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izvijestio je kako je završena obnova zgrade Nove interne u Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić u Sisku, čija je vrijednost 14,4 milijuna eura.

Kada govorimo o financiranju projekata obnove zgrada javne namjene, te prometne i komunalne infrastrukture na području Sisačko-moslavačke županije, onda govorimo o ukupno 415 projekata, kazao je Bačić, čija je vrijednost 582 milijuna eura.

Rekao je i kako je ovaj tjedan završena izgradnja četiri zamjenske obiteljske kuće na području Sisačko-moslavačke županije, a time je s današnjim danom, kako je izvijestio ministar, završena izgradnja potpuno novih 227 zamjenskih obiteljskih kuća, dok ih je trenutno 230 u izgradnji.

Dotaknuo se i Vladinog Programa stambenog zbrinjavanja na području Sisačko-moslavačke županije gradnjom 36 višestambenih zgrada,  kazavši kako je u ovom trenutku u tijeku gradnja novih 18 višestambenih zgrada, odnosno protekli tjedan su otvorena tri nova gradilišta.

Javni pozivi za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada

Važno je spomenuti, naglasio je Bačić, i da su objavljeni javni pozivi za energetsku obnovu obiteljskih kuća, s ukupnim iznosom od 120 milijuna eura, i obnovu višestambenih zgrada, s ukupno 95 milijuna eura, a spomenutim sredstvima se planiraju obnoviti višestambene zgrade i na područjima zahvaćenim potresom, ali i na drugim područjima Republike Hrvatske, s time da će na potresom pogođenim područjima subvencije iznositi i do 80 posto.

„Kada gledamo područje zagrebačkog i petrinjskog potresa, ukupno je obnovljeno 11.114 privatnih zgrada, odnosno 43.852 stambene jedinice, a ako tome pridodamo još 603 projekta koja financiramo iz Fonda solidarnosti, ukupno je obnovljeno 11.717 objekata“, kazao je ministar Bačić.

Usvojen Plan protuminskog djelovanja za 2024.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je Izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2023. godinu, kao i Plan protuminskog djelovanja za 2024.

"Najvažnija je poruka da ćemo za dvije godine u ovo doba biti konačno bez mina, 31 godinu nakon kraja Domovinskog rata", rekao je premijer Andrej Plenković.

Ministar Božinović istaknuo je kako se Plan protuminskog djelovanja za 2024. te Izvješće o provedbi Plana za 2023. donose na Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

U 2024. planira se smanjiti minsko-sumnjivo područje za 51,5 četvorni kilometar, odnosno potpuno ukloniti minsko-sumnjivo područje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i minsko-eksplozivna sredstva u Karlovačkoj županiji. 

"Tako će 2025. minski-sumnjivo područje preostati samo na području Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije, a to znači da se ostvaruju preduvjeti da cjelokupni državni teritorij Hrvatske bude slobodan od minske opasnosti najkasnije do 1. ožujka 2026., kako je predviđeno nacionalnim programom", rekao je Božinović.

Za protuminsko djelovanje u 2024. osigurano 58.7 milijuna eura

Za protuminsko djelovanje u 2024. ukupno iz svih izvora financiranja osigurano je 58.7 milijuna eura. 

Govoreći o aktivnostima u 2023., ministar je naveo kako je iz minsko-sumnjivog područja isključeno 58 četvornih kilometara te su završeni poslovi uklanjanja cjelokupnog minsko-sumnjivog područja u Osječko-baranjskoj i Šibensko-kninskoj županiji, za što je utrošeno  55.5 milijuna eura.

Lani su se dogodile dvije minske nesreće u Splitsko-dalmatinskoj i Ličko-senjskoj županiji, u kojima su smrtno stradale tri osobe. U prvoj nesreći je stradao lovac, a u drugoj dvoje pirotehničara.

Aktivnosti za izgradnju četiri centra za gospodarenje otpadom

Vlada je donijela i Odluku o koordinaciji aktivnosti vezanih uz izgradnju četiri centra za gospodarenje otpadom u Babinoj gori u Karlovačkoj županiji, Lećevici u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Lučinom razdolju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Piškornica u Koprivničko-križevačkoj županiji, a čija je izgradnja već započela, no još nije završena zbog poteškoća u provođenju postupaka javne nabave. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan rekao je kako će izgradnja i nabava opreme za CGO-e privremeno nastaviti financirati u 2024. godini prema postojećim omjerima sufinanciranja, s time da će do novih ugovora iz Programa Konkurentnost i kohezija (PKK) sredstva državnog proračuna zamijeniti dosadašnje financiranje sredstvima Kohezijskog fonda. Procijenjena potrebna sredstva u 2024. iznose 46,21 milijuna eura.

Na sjednici je Vlada odobrila i uporabu Oružanih snaga Republike Hrvatske na zadaćama protupožarne zaštite u inozemstvu u 2024. godini, kao i korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop istaknuo je kako je pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu ustavna zadaća Hrvatske vojske. 

Isticanje kandidature za organizaciju Europskih sveučilišnih igara 2028.

Dana je i podrška za isticanje kandidature za organizaciju Europskih sveučilišnih igara 2028. godine u Splitu, prilikom čega je državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak rekao kako su igre najveći multisportski događaj akademskog sporta u Europi te predstavljaju izuzetnu priliku za ostvarivanje niza ekonomskih i društvenih koristi.

U slučaju dodjele domaćinstva Hrvatskom akademskom sportskom savezu, osigurat će se financijska sredstva za sufinanciranje troškova organizacije u iznosu od milijun eura.

Peti šahovski turnir - Super United Croatian Grand Chess Tour

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila pokroviteljstvo nad petim šahovskim turnirom - Super United Croatian Grand Chess Tour.

Riječ je o događaju koji okuplja preko 500 sudionika svih uzrasta i kategorija šahista iz 29 zemalja svijeta, te predstavlja jedan od najjačih šahovskih turnira u 2024. godini, a na njemu će sudjelovati i najbolji hrvatski šahist Ivan Šarić.

Izvor: Vlada/Hina 



Pisane vijesti