Sjednica Vlade: Produljen otpis potraživanja za struju na potresom pogođenom području

  • Slika /Vijesti/2023/Lipanj/21 lipnja/Erlić 4.jpeg

Vlada je donijela Zaključak u vezi s provedbom otpisa potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenim područjima, za razdoblje srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni i prosinac 2023. Produženo je i korištenje autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine za isto razdoblje. Istaknuto je na sjednici kako se sveukupno, od početka primjene mjere do 31. prosinca ove godine, taj izravan doprinos stanovništvu i gospodarstvu županije procjenjuje na više od 12,3 milijuna eura s PDV-om. Produžuje se i besplatni prijevoz vlakom za stanovnike Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta, a sredstva potrebna za provedbu procjenjuju se na 1,5 milijuna eura.

Predstavljen projekt ''Topusko – pametni termalni grad''

Nakon uvodnog obraćanja premijera Andreja Plenkovića na 229. sjednici, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je da je u ponedjeljak u Topuskom predstavljen kapitalni projekt ''Topusko – pametni termalni grad'', vrijedan gotovo 100 milijuna eura, koji predstavlja skup infrastrukturnih i gospodarskih projekata koji uključuju zdravstvo, turizam, poljoprivredu i energetiku.

Istaknuo je da će se ovim projektom Topusko staviti u suvremeni gospodarski i energetski kontekst s ciljem funkcionalnog održivog razvoja temeljem iskorištavanja energetskog potencijala geotermalnih voda.

"Pozitivan utjecaj imat će na gospodarstvo šireg prostora Topuskog i Sisačko-moslavačke županije, kao i na povećanje kvalitete života lokalnog stanovništva zadržavanjem postojećih i otvaranjem novih radnih mjesta, dostupnošću zdravstvenih i rekreativnih sadržaja, ekološki prihvatljive i povoljne energije, te omogućavanjem razvoja gospodarskih zona, sportskih sadržaja i  poljoprivredne proizvodnje", kazao je Medved.

Dodao je da će se realizacijom ovog projekta Topusko ujedno pozicionirati kao predvodnik u pružanju zdravstvenih usluga te lječilišnog i rekreativnog turizma u Republici Hrvatskoj.

Iz Fonda solidarnosti realizirano milijardu i 228 milijuna eura, za 22 posto smo prešli predviđenu alokaciju  

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izvijestio je da je ostalo još devet dana do zaključenja roka u kojem je potrebno u potpunosti iskoristiti sredstva Fonda solidarnosti za obnovu zgrada javnog sektora i komunalne i prometne infrastrukture.

"S današnjim danom je od milijardu i 3 milijuna eura, koliko je ukupno odobreno za zagrebački i petrinjski potres, realizirano je milijardu i 228 milijuna eura, odnosno za 22 posto smo prešli predviđenu alokaciju", naveo je.

Kada je riječ o zagrebačkom potresu za koji je dodijeljeno 684 milijuna eura, iskorišteno je 773 milijuna eura, odnosno 113 posto, a za petrinjski od dodijeljenih 319 milijuna eura, iskorišteno je 454 milijuna eura, odnosno 142 posto.

Bačić je najavio da će na idućoj sjednici Vlade predložiti odluku, kojom će se predvidjeti nastavak financiranja svih projekata koji su potpisani u Fondu solidarnosti, a čiji će se nastavak, kako je rekao, u iznosu oko milijardu eura financirati iz državnog proračuna, a preostali iznos od milijardu i 184 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Govoreći o obnovi privatnih zgrada i kuća, ministar je izvijestio da je na području zagrebačkog i petrinjskog potresa trenutno otvoreno 625 gradilišta, koja se odnose na konstrukcijsku i nekonstrukcijsku obnovu te izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

Bačić je istaknuo da je od početka godine za obnovu privatnih zgrada utrošeno 64,5 milijuna eura.

Saboru upućen Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnoj odgovornosti

Ministar financija Marko Primorac predstavio je Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnoj odgovornosti (EU), pojasnivši kako Vlada za drugo saborsko čitanje u Konačnom prijedlogu predlaže da obveznici toga zakona postanu čelnici svih pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku (koje Vlada određuje odlukom) neovisno o tome je li Republika Hrvatska većinski vlasnik.

Oni bi, prema Vladinom prijedlogu, postali obveznici sastavljanja i predaje izjave o fiskalnoj odgovornosti.

"To, dakle, uključuje i Inu", rekao je Primorac.

Zakonom o fiskalnoj odgovornosti propisana je obveza davanja Izjave o fiskalnoj odgovornosti, kao godišnja izjave za čelnika proračunskog i izvanproračunskog korisnika državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i čelnika jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te čelnika trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske i/ili jedne ili više jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i čelnika drugih pravnih osoba kojima je osnivač Republika Hrvatska i/ili jedna ili više jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Čelnik Izjavom potvrđuje zakonito, namjensko i svrhovito korištenje sredstava te učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava unutarnjih kontrola u okviru proračunom odnosno financijskim planom utvrđenih sredstava.

Zakonom o fiskalnoj odgovornosti određuju se i pravila kojima se ograničava visina rashoda i manjka općeg proračuna i javnog duga.

Fiskalno pravilo smatra se ispunjenim kada godišnji rast rashoda općeg proračuna ne prelazi referentnu potencijalnu stopu rasta BDP-a ili ne postoji značajno odstupanje u rastu rashoda.

Udio javnog duga u BDP-u ne smije prijeći referentnu vrijednost od 60 posto.

Ako udio javnog duga u BDP-u prelazi referentnu vrijednost od 60 posto, razlika između udjela javnog duga u BDP-u i referentne vrijednosti od 60 posto, mora se smanjiti po dinamici koja je u skladu s pravnim odredbama Europske unije.

Produženo trajanje Kolektivnog ugovora u zdravstvu do sklapanja novog

Vlada je na sjednici donijela Odluku o primjeni prava iz Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i nakon isteka produžene primjene, a bit će na snazi do sklapanja novog KU-a sa svim ugovorenim pravima. 

Ministar zdravstva Vili Beroš naveo je kako je Vlada 2. ožujka 2023. donijela odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te imenovanju pregovaračkih odbora Vlade, a pregovori za sklapanje KU formalno su počeli 15. ožujka.

"Kako su pregovori za sklapanje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja još uvijek u tijeku, uzimajući u obzir činjenicu da se pravna pravila ranije sklopljenog Kolektivnog ugovora produženo primjenjuju do 25. lipnja, a novi KU nije sklopljen tijekom važenja tih pravnih pravila, potrebno je urediti zadržavanje opsega i razine materijalnih i nematerijalnih prava zaposlenika u zdravstvenim ustanovama", istaknuo je Beroš.

Istovremeno, potrebno je utvrditi da se ta prava i nadalje primjenjuju - na isti način i u istoj visini u kojoj su ugovorena, rekao je ministar zdravstva.

Odluka će stupiti na snagu danom isteka produžene primjene pravnih pravila Kolektivnog ugovora, odnosno 26. lipnja 2023. te će se primjenjivati do sklapanja novog KU-a.

O osnivanju Imunološkog zavoda

Izmijenjena je i dopunjena Uredba o osnivanju Imunološkog zavoda, a odnose se na lokaciju obavljanja same djelatnosti, s obzirom da će se ona obavljati i na novoj lokaciji u Općini Rugvica, a u sklopu procesa revitalizacije proizvodnje Imunološkog zavoda, temeljem Ugovora o darivanju nekretnine koji su Imunološki zavod i Općina Rugvica sklopili u srpnju 2022.

Nadalje, kako bi se osigurala nesmetana provedba procesa revitalizacije Imunološkog zavoda, izmjenjuju se odredbe o obvezi ishođenja suglasnosti osnivača za donošenje Pravilnika o ustrojstvu i načinu rada Imunološkog zavoda.

Uređuje se visina vrijednosti do koje ravnatelj može samostalno poduzimati pravne poslove stjecanja, otuđenja ili opterećenja nekretnina i druge imovine Imunološkog zavoda (kada ne prelazi 30.000 eura) te uređuje vrijednosti pravnog posla za koje je potrebna suglasnost Upravnog vijeća (kada prelazi 30.000 eura), odnosno osnivača (kada prelazi 150.000 eura).

Odluka o financiranju uklanjanja otpada u okolišu u romskim naseljima  

Vlada je donijela i Odluku o stopostotnom financiranju troškova uklanjanja otpada odbačenog u okoliš u romskim naseljima te do kraja godine produljila mjeru kojom se stanovnike potresom pogođenih područja oslobađa plaćanja struje, cestarine autocestom Zagreb-Sisak i prijevoza vlakom.

"Vlada je sukladno operativnim programima nacionalnih manjina za razdoblje 2021. - 2024. odredila pronaći održivo rješenje za saniranje postojećih ilegalnih odlagališta otpada u romskim naseljima, kontinuirani odvoz otpada te izgradnju potrebne komunalne infrastrukture", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Za nositelje aktivnosti Vlada je odredila ministarstva gospodarstva i održivog razvoja; te prostornog uređenja, kao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojeg je zadužila da u stopostotnom iznosu u 2023. i 2024. godini financira opravdane i prihvatljive troškove uklanjanja otpada odbačenog u okoliš u romskim naseljima.

Ta financijska potpora u obliku bespovratnih sredstava namijenjena je jedinicama lokalne samouprave sukladno zaključcima Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027., radi osiguranja zaštite prava Roma, kao nacionalnih manjina i podrške djelovanju njihovih tijela.

Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog plana za uključivanje Roma u siječnju je donijelo zaključak kojim je preporučilo osam jedinica lokalne samouprave koje mogu ostvariti stopostotno financiranje, odnosno najviše do 200.000 eura po zahtjevu pa su za 2023. planirana sredstva u iznosu od dva milijuna eura. 

Produženo korištenje autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine te besplatni prijevoz vlakom za stanovnike Sisačko-moslavačke županije

Vlada je donijela Zaključak u vezi s provedbom otpisa potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenim područjima, za razdoblje srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni i prosinac 2023.

Produženo je i korištenje autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine za isto razdoblje. Na sjednici Vlade istaknuto je kako se sveukupno, od početka primjene mjere do 31. prosinca ove godine, taj izravan doprinos stanovništvu i gospodarstvu županije procjenjuje na više od 12,3 milijuna eura s PDV-om.

Produžuje se i besplatni prijevoz vlakom za stanovnike Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta, a sredstva potrebna za provedbu procjenjuju se na 1,5 milijuna eura.

Vlada je također za idućih šest mjeseci zadužila Hrvatsku radioteleviziju da produži otpis potraživanja nastalih po osnovi RTV pristojbe obveznicima stradalim na potresom pogođenim područjima.

Dano je i odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda USS "GERALD R. FORD" (CVN 78) u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u luci Split u lipnju 2023. Radi se o rutinskom posjetu broda koji je u sastavu ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti