Sjednica Vlade: Suglasnost za europska sredstva namijenjena pomoćnicima u nastavi

Slika /Vijesti/2022/05 svibanj/27 svibnja/VRH_8081 (1).jpg

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za pokretanje postupka za dodjelu sredstava Europske unije za dodjelu bespovratnih sredstava za poziv "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama - faza V", u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna, u trajanju od 12 mjeseci. Ministar Piletić izvijestio je da su kroz taj program dosad ugovorena 192 projekta u ukupnom iznosu od 657 milijuna kuna.

Vrijednost ugovorenih radova u procesu obnove viša od 860 milijuna kuna

Nakon uvodnog izlaganja premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o aktivnostima vezanima uz obnovu nakon potresa na Banovini.

"Obnovljeno je 2.594 obiteljske kuće, radi se na 846 kuća, ukupno je 7.191 obiteljska kuća dodijeljena projektantima. Važan pokazatelj je da je ukupna vrijednost ugovorenih radova u procesu obnove viša od 860 milijuna kuna", rekao je.

Izmjenama zakona do bržeg osnivanja i obnove zemljišnih knjiga

Nastavak digitalizacije zemljišnih knjiga, njihova veća ažurnost te ubrzavanje postupka njihova osnivanja i obnove žele se postići izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama koje je Vlada uputila u Hrvatski sabor.

"Predloženim izmjenama i dopunama ovoga zakona ubrzat će se postupci, osnivanje i obnova zemljišnih knjiga. Povećat će se broj katastarskih čestica u bazi zemljišnoknjižnih podataka i osigurati ažurnost zemljišnih knjiga", kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, predstavljajući predložene izmjene i dopune zakona.

Njima se omogućava digitaliziranje vođenja zbirke isprava kao i cijeli postupak vođenja zemljišnih knjiga, a uređuje se i da se prijedlozi za upis u zemljišnu knjigu podnose isključivo digitalnim putem.
"Spajanjem sustava Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) sa sustavom e-spis i e-notar omogućit će se elektronička dostavu svih sudskih odluka za provedbu, a razvojem digitalnog elaborata osigurava se podnošenje prijavnih listova za provedbu zemljišnih knjiga", istaknuo je još ministar.

Također, u postupcima osnivanja i obnove zemljišnih knjiga sudovi koji ne raspolažu dovoljnim brojem službenika moći će te poslove povjeriti i javnim bilježnicima.

Prestanak korištenja JMBG-a

Vlada je u saborsku proceduru uputila i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju kojim se ukida korištenje te identifikacijske oznake hrvatskih državljana koja služi za povezivanje podataka u službenim evidencijama.

"Danom prestanka važenja zakona o matičnom broju prestat će se određivati matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikacijska oznaka za kojom nakon ulaska u punu primjenu osobnog identifikacijskog broja (OIB) ne postoji potreba", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem OIB-a, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.

Dosad ugovorena 192 projekta u iznosu od 657 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi

Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Vlada je dala suglasnost za pokretanje postupka za dodjelu sredstava Europske unije za dodjelu bespovratnih sredstava za poziv "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama - faza V", u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna, u trajanju od 12 mjeseci.

Ministar Marin Piletić izvijestio je da su kroz taj program dosad ugovorena 192 projekta u ukupnom iznosu od 657 milijuna kuna.

"S obzirom na to da ugovori istječu do kraja kolovoza, čime bi se ugrozila provedba 52 projekta i osiguranje podrške za 4061 učenika, predlažemo da se donese odluka o V. fazi programa", rekao je.

Dana suglasnost na Statut Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara

Dana je suglasnost na Statut Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara kojeg je Upravni odbor Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara donio na sjednici održanoj 19. svibnja 2022. godine.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak kazala je da se Zakonom o obnovi i razvoju Grada Vukovara određuju poticajne mjere za razvoj Grada Vukovara, mjere financiranja te osnivanje Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, a Upravni odbor, uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske donosi Statut Fonda.

"Prijedlogom ovog Statuta noveliraju se odredbe, preciziraju te uređuju opći akti i druga pitanja značajna za obavljanje djelatnosti Fonda", dodala je Tramišak.

Vlada pokrovitelj nad 17. konvencijom hrvatskih izvoznika

Prihvaćeno je Izvješće o radu Odbora za standarde financijskog izvještavanja za 2021. godinu, kao i Godišnje izvješće o radu Povjerenstva za osiguranje izvoza za 2021. godinu.

Vlada je prihvatila i pokroviteljstvo nad 17. konvencijom hrvatskih izvoznika i 15. dodjelom nagrada „Zlatni ključ“ najboljim izvoznicima za 2021. godinu.

Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade