Sjednica Vlade u Kninu: Više od 180 milijuna kuna za razvoj i revitalizaciju Knina i Šibensko-kninske županije

Slika /Vijesti/2017/08 kolovoz/4 kolovoza/52 sjednica Vlade/IMG_4208.jpeg

Pedeset i druga sjednica Vlade Republike Hrvatske u Kninu, treća izmještena iz Zagreba nakon Vukovara i Siska, počela je s izvješćem o dosad učinjenom i o budućim projektima u Gradu Kninu i Šibensko-kninskoj županiji  koje su podnijeli potpredsjednici Dalić, Štromar i Krstičević, te ministri Medved, Žalac, Butković, Murganić, Kujundžić, Divjak, Goran Marić,  kao i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Uvodno je potpredsjednica Dalić izvijestila o posjetu poduzeću TVIK- DIV d.o.o, rekavši da je riječ o primjeru oživljavanja proizvodnje koja je unatoč suočenju s problemima kao posljedicama rata te tranzicijskim problemima, nastavila s radom. "Danas smo vidjeli da TVIK zapošljava 400 ljudi, da je izvoznik s više od 45% prihoda iz izvoza i pozitivan primjer koji pokazuje da je moguće organizirati i provesti izvoznu proizvodnju, kao i proizvodnju koja pridonosi i lokalnoj zajednici, rekla je potpredsjednica Vlade. Dodala je da poduzeće radi i funkcionira i u okviru potpora koje se pružaju temeljem Zakona o poticanju ulaganja i da pokazuje važnost različitih instrumenta kojima se, s državne razine, osigurava potpora poduzetništvu. Istaknula i mehanizam rješavanja problema i zadovoljavanja potreba građana u Šibensko-kninskoj  županiji putem europskih fondova, zaključivši da je "zadovoljstvo vidjeti da na brojnim natječajima, kojima upravlja Ministarstvo gospodarstva, čija je programska vrijednost za ovu financijsku perspektivu blizu milijardu eura, aktivno sudjeluju i poduzetnici iz Šibensko - kninske županije“.
 
Ministar Kujundžić izvijestio je o zaključku o unaprjeđenju skrbi podizanjem dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite pacijentima ovisnim o trajnoj mehaničkoj ventilaciji u Općoj i veteranskoj bolnici "Hrvatski ponos" u Kninu, u okviru djelatnosti palijativne skrbi i dugotrajnog liječenja. Zaključio je da Knin postaje centar za cijelu Dalmaciju, te je  izvijestio da se zbog bolesnika koji su, nažalost, doživotno ovisni o umjetnim plućima,  krenulo u nabavu sedam respiratora za bolnicu u Kninu, gdje će biti napravljen centar i izmješteni bolesnici iz bolnica u Splitu, Šibeniku i Zagrebu, koji će početi raditi do kraja godine.
 
Vlada je na sjednici Gradu Kninu darovala nekretnine u svrhu ostvarivanja projekata za potrebe Nacionalnog parka Krka u vrijednosti 9 milijuna i 500 tisuća kuna, kao i nekretnine koje u naravi predstavljaju zemljište na kojem je izgrađen Dječji vrtić Cvrčak s pratećim sadržajima, u vrijednosti 4 milijuna i 830 tisuća kuna.
 
Nadalje, Odluku o darovanju, tj. prijenosu prava vlasništva i vlasničkih ovlasti na poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske Gradu Kninu za izgradnju stambeno poslovne zgrade, predstavio je državni tajnik Ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, dok je ministar pravosuđa Bošnjaković najavio osnivanje zemljišne knjige za katastarsku općinu Knin. Dodao je da je da je projekt započeo 2008. godine, ali je radi nedostatka materijalnih i kadrovskih uvjeta stao u travnju 2015., dokad je obrađeno tek 16% katastarskih čestica. Zaključio je da će stvaranjem novih uvjeta ostvariti pretpostavke za razvoj gospodarstva, investicije,  pravni promet i sigurnost građana.
 
Ministar financija Zdravko Marić predstavio je zaključak o prijeboju obveza Grada Knina prema Republici Hrvatskoj, nastalih temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, a ministar obrane iskazao je interes Vlade za osiguranje stanova za djelatne vojne osobe s rasporedom službe na području Grada Knina. Naglasio da je na području grada Knina 800 djelatnih osoba, koje imaju prebivalište udaljeno više od 50 km.  Vlada je stoga prihvatila zaključak o osiguranju stanova za djelatne vojne osobe s rasporedom službe na području Grada Knina, pri čemu će MORH planirati financijska sredstva da bi se osiguralo njihovo stambeno zbrinjavanje.
 
Na sjednici je donesen i zaključak o projektu suradnje s Javnom ustanovom „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“, radi posjećivanja učenika osnovnih škola Gradu Kninu i stjecanja znanja o Domovinskom ratu,. Ministar Medved kazao je da se predlaže projekt kojim bi se omogućilo da djeca osmih razreda osnovnih škola posjećuju grad Knin te da na kninskoj tvrđavi u suradnji s kninskim muzejom i hrvatskim braniteljima uče o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, što je predsjednik Vlade Plenković ocijenio hvalevrijednom inicijativom o podizanju svijesti o Domovinskome ratu.
 
MORH-ovo ustupanje pješačkog oružja i eksponata Kninskom muzeju najavio je ministar Krstičević, dok je ministar Ćorić izvijestio o inicijativi za uspostavu jedinstvenog pozivnoga centra za potrebe društva Hrvatska elektroprivreda d.d. u Gradu Knin.
 
Na prijedlog ministra Zdravka Marića, usvojen je i zaključak o podržavanju izgradnje atletske staze u Gradu Kninu,  pri čemu će se sredstva alocirati Središnjem državnom uredu za šport. 
 
Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu predstavio je ministar Tolušić kazavši da se zakon predlaže radi neučinkovitosti postojećega zakona što je dovelo do sve manjeg korištenja poljoprivrednog zemljišta. "Donošenjem zakona o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske putem javnoga natječaja,  provodit će jedinice lokalne i samouprave, uz prethodno mišljenje Županije i suglasnost Agencije za poljoprivredno zemljište te Državnog odvjetništva Republike Hrvatske", rekao je ministar. Zakup će se davati na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje. Predviđa se i smanjenje niza administrativnih zapreka, koje će olakšati raspolaganje zemljištem. Omogućit će se stavljanje u funkciju zapuštenog privatnog i državnog poljoprivrednog zemljišta te okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta,  kao  preduvjeta za ostanak mlađe populacije u ruralnim područjima. Kod utvrđivanja kriterija za dodjelu zemljišta u vlasništvu države. prednost se daje domicilnim vlasnicima ili posjednicima stoke koji ne ispunjavaju uvjet prosječnog odnosa broja grla stoke i poljoprivrednih površina, dosadašnjim posjednicima, koji su uredno ispunili uredbe iz Ugovora o zakupu, mladim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su domicilna i ostalim domicilnim OPG-ovima, kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost. Nadalje, zakonom se omogućuje i prodaja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske i to maksimalno 5 ha na jadranskom dijelu i 50 ha na kontinentalnom, pri čemu će prvenstvo imati dosadašnji posjednici poljoprivrednog zemljišta. "Primjenom se očekuje smanjenje trenda pada usitnjavanja te poticanje okrupnjivanja i zaštite zemljišta u svrhu očuvanja i povećanja plodnosti tla kao ograničenog i teško obnovljivog resursa", rekao je ministar.
 
Ministar Tolušić je predstavio i Nacrt prijedloga zakona o akvakulturi čiji je glavni cilj postavljanje posebnog pravnog okvira za obavljanje ove djelatnosti izdvajanjem iz propisa koji uređuju ribolov, u svrhu učinkovitije provedbe reformirane Zajedničke ribarstvene politike Europske unije koja se odnosi na akvakulturu, objedinjavanja uvjeta za obavljanje akvakulture koji su isključivo u nacionalnoj nadležnosti, kao i objedinjavanje uvjeta za obavljanje akvakulture u moru i u kopnenim vodama.
Zaključio je da ovim zakonom akvakultura dobiva stratešku važnost u gospodarstvu Republike Hrvatske
 
Među ostalim, predstavljeni su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama Ministarstva financija, te je usvojen Prijedlog zakona o provedbi Uredbe (EU) 2015/2365 o transparentnosti transakcija financiranja vrijednosnih papira i ponovne uporabe,  kojom će se uvesti niz pravnih obveza izravno tržišnim sudionicima, zbog potrebe za povećanjem transparentnosti tržišta financiranja vrijednosnih papira, a time i cjelokupnog financijskog sustava.
 
Ministrica Divjak izvijestila je o Prijedlogu odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2017./2018. rekavši  da Ministarstvo nastavlja s programom sufinanciranja, te da se "prvi put odluka donosi prije ljetne stanke, i to u iznosu od  290 mil. kn, u što je uključen i prijevoz maturanata za vrijeme mature i za vrijeme dopunskoga rada"
 
Vlada je donijela i Prijedlog odluke o sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za školsku godinu 2017./2018.  kojom se utvrđuju mjerila za sufinanciranje, među kojima 50% ostvaruju učenici osnovnih i srednjih škola, koji su korisnici zajamčene minimalne naknade korisnika socijalne skrbi. Osigurana su sredstva u visini 15 milijuna i 749 tisuća kuna.
 
Prijedlogom zaključka o digitalizaciji arhivskoga gradiva iz Domovinskoga rata, Ministarstvu hrvatskih branitelja daje se nadležnost za provođenje poslova digitalizacije arhivskoga gradiva iz Domovinskog rata, u suradnji s vlasnicima gradiva, Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova te Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata,  za koji projekt ukupna financijska alokacija iznosi 13.005.000,00 kuna, od čega se 85% ili 11.054.250.00 kuna sufinancira sredstvima Europskoga socijalnog fonda, a 15% ili 1.950.750.00 kuna nacionalnim sredstvima
 
Godišnje izvješće o radu Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata za 2016. godinu,  podnio je ministar  Medved, rekavši da je u školskoj/akademskoj godini 2015/2016. isplaćeno 5 607 stipendija.
Ukupni prihodi Fonda za stipendiranje od 1. siječnja 2016. godine do dana 31. prosinca 2016. godine iznose 19.490.891,73 kn, a odnose se na prihode od uplate Fonda hrvatskih branitelja u iznosu od 12.361.491,19 kn, prihoda iz proračunske zalihe Državnog proračuna u iznosu 7.000.000,00 kn.
Uredbu o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. godinu, koja nije rasla godinama predstavio  je državni tajnik ministarstva turizma Matušić. Visina boravišne pristojbe utvrđuje se u rasponu od 2,50 do 8,00 kuna, ovisno o razredu turističkog mjesta i o sezonalnom razdoblju. Pri tome se vodilo računa da visina boravišne pristojbe bude konkurentna u odnosu na okruženje te je istaknuto  da smo i sa 8,00 kuna, koliko iznosi predložena visina boravišne pristojbe u turističkom A razredu u vrijeme glavne sezone, još uvijek najjeftiniji u odnosu na nama konkurentne zemlje. 

Pisane vijesti