Skup o strategiji razvoja Hrvatske do 2013.

Strateški okvir za razvoj 2006.-2013. trebao bi rezultirati ubrzanjem gospodarskog rasta iznad 5 posto, a nakon 2010. i rastom od 6-7 posto, što bi do 2013. prosječni dohodak po stanovniku u Hrvatskoj trebalo podići sa sadašnjih 54 na 75 posto europskog prosjeka, izjavio je danas predsjednik Vlade Ivo Sanader.

ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Strateški okvir za razvoj 2006.-2013. trebao bi rezultirati ubrzanjem gospodarskog rasta iznad 5 posto, a nakon 2010. i rastom od 6-7 posto, što bi do 2013. prosječni dohodak po stanovniku u Hrvatskoj trebalo podići sa sadašnjih 54 na 75 posto europskog prosjeka, izjavio je danas predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Jedan od ciljeva Strategije je i smanjenje nezaposlenosti sa sadašnjih 12,7 posto na 9 posto 2010., rekao je Sanader na skupu "Strateški okvir za razvoj i konkurentnost Hrvatske" u organizaciji Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK).

Strategija razrađuje deset strateških područja, koja od nas zahtjevaju izvrsnost. Izvrsnost treba postati prepoznatljiv hrvatski znak, hrvatski 'brand', poručio je Sanader.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju Martina Dalić je kao cilj Strategije navela ostvarenje društvenog prosperiteta kroz razvoj i zapošljavanje u konkurentnom tržišnom gospodarstvu.

Dokument kao strateška razvojna područja definira ljude i znanje; znanost, tehnologiju i informacijsko-komunikacijsku tehnologiju; socijalnu koheziju i pravednost; promet i energiju; prostor, prirodu, okoliš i regionalni razvitak; makroekonomsku stabilnost i gospodarsku otvorenost; financije i kapital; poduzetničku klimu; privatizaciju i restrukturiranje te novu ulogu države.

Autori strategije veliki značaj pridaju obrazovanju, njegovoj prilagodbi potrebama gospodarstva, afirmaciji cijeloživotnog učenja, smanjenju siromaštva uz reformu socijalnih transfera kako bi državna sredstva dobili oni kojima su najpotrebnija.

Na području prometa i energije Dalić je posebice istaknula nužnost korištenja modela financiranja izgradnje infrastrukture kroz javno-privatno partnerstvo.

Naglašava i potrebu zaustavljanja rasta vanjskog duga mjerama fiskalne politike te predlaže model brzog uvođenja eura, po ulasku Hrvatske u EU.

Najkonkretnije mjere Strategija predlaže na području privatizacije i restrukturiranja, pa se tako do kraja ove godine najavljuje dovršetak privatizacije Croatia osiguranja te dviju željezara, do 2010. dovršetak privatizacije svih brodogradilišta, a do 2007. tvrtki-kćeri HŽ-a.

Privatizacija nije prodaja strancima, niti apsolutno odricanje od prisutnosti države u poduzećima u kojima je to potrebno, naglasila je pritom Dalić.

Nova uloga države podrazumjeva pak kompetentnu, jeftiniju, bržu i kvalitetniju javnu upravu, reformu pravosuđa te novu ulogu države u gospodarstvu. Neke od mjera kojima bi se to postiglo su informatizacija, skraćivanje trajanja sudskih sporova na najviše tri godine te reformu sustava i smanjenje državnih potpora s trenutnih 1,1 posto BDP-a na europski prosjek (0,5 posto BDP-a).

Sudionici skupa ističu potrebu postizanja općedruštvenog konsenzusa o strategiji kako bi ona, kaže i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, postala "prava nacionalna strategija, prihvatljiva i prihvaćena od svih relevantnih čimbenika društva.

Strategija ima šansu uspjeti, nije riječ o "strategija u koju treba vjerovati ili ne, nego koju treba ostvariti", ocijenio je predsjednik NVK Darko Marinac.

Smatra da svih deset točaka Strategije mogu doprinijeti da Hrvatska postane konkurentnija, a Vladi je predložio da 2007. označi godinom konkurentnosti.



Pisane vijesti