Slovačka i dalje bezrezervno podupire pregovore RH i EU 17. ožujka

Slovačka i dalje bezrezervno podupire 17. ožujka kao datum početka pregovora između Hrvatske i Europske unije i smatra da je politika hrvatskog premijera Ive Sanadera glede pitanja odbjeglog generala Ante Gotovine "transparentna, uvjerljiva i vjerodostojna", rekao je u petak u Bratislavi slovački premijer Mikulaš Dzurinda.

BRATISLAVA, 11. ožujka 2005. (Hina) - Slovačka i dalje bezrezervno podupire 17. ožujka kao datum početka pregovora između Hrvatske i Europske unije i smatra da je politika hrvatskog premijera Ive Sanadera glede pitanja odbjeglog generala Ante Gotovine "transparentna, uvjerljiva i vjerodostojna", rekao je u petak u Bratislavi slovački premijer Mikulaš Dzurinda.

"Danas sam uvjerio svog hrvatskog kolegu da Slovačka bezrezervno podržava pokretanje pregovora 17. ožujka", rekao je Dzurinda nakon sastanka sa Sanaderom, naglašavajući da slovačke spoznaje govore da Hrvatska surađuje s europskim institucijama.

I na sastanku veleposlanika Zemalja članica EU (COREPER) održanom u četvrtak na kojem su se usuglašavala stajališta pred sastanak Ministara vanjskih poslova EU 16. ožujka kada bi trebala biti donesena konačna odluka o početku ili odgodi pregovora Zagreba i Bruxellesa, Slovačka je čvrsto podržala Hrvatsku, rekao je Dzurinda.

"Bilo bi dobro i za Slovačku i za EU i za zemlje bivše Jugoslavije a naravno i za Hrvatsku da pregovori počnu 17. ožujka", naglasio je slovački premijer.

Luksemburško predsjedništvo zaključilo je nakon rasprave veleposlanika EU-a u četvrtak u Bruxellesu da nema suglasnosti u ocjeni je li Hrvatska ispunila uvjete suradnje s Haškim sudom (ICTY).

Rezimirajući raspravu na Odboru stalnih predstavnika (COREPER) o mogućnosti otvaranja pregovora s Hrvatskom sljedeći tjedan, "predsjedništvo je zaključilo da nema suglasnosti da su ispunjeni uvjeti suradnje s Haškim sudom i to namjerava reći Hrvatima", rekao je jedan europski diplomat.

Većina zemalja članica izjasnila se ili se složila s odgodom pregovora jer Hrvatska nije uhitila i izručila odbjeglog generala Antu Gotovinu Haškom sudu. Osim Slovačke, za bezrezervni početak pregovora 17. ožujka izjasnile su se Austrija, Mađarska i Slovenija.

Predsjednik hrvatske Vlade, ponovivši još jednom da RH čini sve na rješavanju pitanja generala Gotovine, najavio je da će tijekom dana hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, koja se nalazi u njegovoj pratnji u posjetu Bratislavi, poslati pismo predsjedavajućem EU, luksemburškom premijeru Jeanu Asselbornu u kojem će iznijeti najnovije pojedinosti o tome što je Hrvatska učinila da bi se taj slučaj riješio.

"Po svim izvješćima ... nema ni jedne informacije koja bi ukazivala da se Gotovina nalazi u Hrvatskoj", istaknuo je Sanader, pozvavši one koji imaju takve informacije da ih podijele sa Zagrebom.

U tom smislu predložio je utemeljenje zajedničkog tijela, tzv. "task force" koje bi sačinjavale hrvatske službe i službe onih zemalja EU koje tvrde da imaju informacije da je Gotovina u Hrvatskoj kako bi se zajednički utvrdilo gdje se odbjegli general nalazi.

Oba premijera naglasila su postojanje iznimno dobrih bilateralnih odnosa, istaknuvši da su Zagreb i Bratislava zainteresirani za daljnju suradnju na brojnim područjima.

Sanader koji se sastao i s predsjednikom slovačkog parlamenta Pavolom Hruškovskim istaknuo je iznimno dobru suradnju Slovačke i Hrvatske na polju nacionalnih manjina a tijekom poslijepodneva posjetit će Hrvatsku zajednicu u Devinskom Novom Selu gdje se gradi njihov Centar i Muzej.



Pisane vijesti