Smiljan: Obljetnica rođenja Nikole Tesle

Središnja svečanost obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikoga znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle, održana je danas u njegovom rodnom Smiljanu, otvorenjem Memorijalnog centra u sklopu kojega je obnovljena i Teslina rodna kuća i otkriven spomenik, rad akademskog kipara Mile Blaževića.

GOSPIĆ, , 10. srpnja 2006. (Hina) - Središnja svečanost obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikoga znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle, održana je danas u njegovom rodnom Smiljanu, otvorenjem Memorijalnog centra u sklopu kojega je obnovljena i Teslina rodna kuća i otkriven spomenik, rad akademskog kipara Mile Blaževića.

Memorijalni centar zajednički su otvorili Predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Vlade Ivo Sanader, srbijanski predsjednik Boris Tadić i izaslanik američkoga predsjednika Busha, veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Bradtke.

Godina Nikole Tesle koju je proglasio UNESCO, obilježava se u cijelom svijetu, a u Hrvatskoj ju je proglasio Hrvatski sabor, ujedno i pokrovitelj današnje svečanosti.

Premijer Sanader naglasio je važnost te obljetnice, čestitavši svima koji su u rekordnom roku izgradili Memorijalni centar, koji će, kako je rekao, privući mlade i sve koje zanima Teslino djelo.

Tesla, jedan od najvećih velikana ljudskoga roda, bio je ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu, istaknuo je Sanader. Podsjetio je da se Hrvatska nalazi pred ulaskom u Europsku uniju, rekavši kako je to projekt svih onih koji dijele iste vrijednosti - slobodu, mir, zaštitu ljudskih prava, socijalno-tržišno gospodarstvo, demokraciju i toleranciju.

"Ponosni smo na Domovinski rat i želimo graditi društvo dijaloga i tolerancije. To nije laka zadaća, ali je izvediva", poručio je Sanader.

Predsjednik Hrvatskog sabora i Organizacijskog odbora za obilježavanje 150. obljetnice Teslinog rođenja, Vladimir Šeks, je naglasio da se njenim obilježavanjem čovječanstvo odužuje jednom od najvećih genija, koji je dao impulse za stoljeće industrijske revolucije.

Hrvatska, Europa i svijet obasjani su svjetlom i stečevinama industrijske revolucije zahvaljujući i Teslinim izumima i pronalascima. Znanja i primjenjena znanost su temelji napretka cijeloga čovječanstva, a to je svojim primjerom pokazao i Tesla, kazao je Šeks.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, također je podsjetio na Teslinu antologijsku rečenicu - da je ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu, koja je s obzirom na zbivanja u prošlom stoljeću na ovim prostorima, bila nadasve aktualna. Predsjednik Mesić je također naglasio, da su hrvatsko-srpski odnosi sada konačno normalizirani.

"Teslina usmjerenost prema svijetu mira i borbi za slobodu kao nezaobilaznom preduvjetu mira, putokaz nama danas prema čvrstoj opredijeljenosti za svijet slobodnih ljudi i naroda, ravnopravnih i jednakopravnih država, a protiv terora, diktata gospodara rata i pobornika neslobode i potčinjavanja. Tesla je svjetionik, čije je svjetlo zasjalo prije 150 godina u Smiljanu, u Hrvatskoj i danas sjaji svima i svuda preko granica vremena i prostora", poručio je predsjednik Mesić na današnjem skupu.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić, kazao je da Nikola Tesla pripada svjetskoj baštini, ali i Hrvatskoj i Srbiji. "

"Tesla je bio čovjek velikih ideja i pokazao da pojedinci pokreću svijet. Borio se protiv fašizma, i pokušavao spriječiti rat, te postavio temelje nauke na drugačiji način" naveo je Tadić.

Osvrnuo se na zajedničku povijest Srbije i Hrvatske, rekavši da smo imali puno svijetlih trenutaka, ali i onih neslavnih. "Imali smo ljude koji su pripadali Hrvatskoj i Srbiji, poput Ive Andrića, Josipa Pančića i drugih", rekao je ustvrdivši kako "imamo posebnu odgovornost da našim građanima i narodima ponudimo nove vizije naših zemalja u Europskoj uniji".

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izrazio je uvjerenost da će budući naraštaji znati živjeti u skladu s Teslinim patriotizmom, koji nas je zadužio.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Provedbenog odbora za izgradnju Memorijalnog centra Nikole Tesle Darko Milinović, kazao je da se tom proslavom ispravljaju pogreške prema Nikoli Tesli i da je Memorijalni centar trebao biti sagrađen i puno prije. Posebno je poručio da su se hrvatski branitelji ogradili od miniranja Teslina spomenika u Gospiću.

Veleposlanik SAD u Hrvatskoj i posebni izaslanik američkoga predsjednika Busha, Robert Bradtke, istaknuo je da je Teslino stvaralaštvo nadahnuće za mnoge naraštaje.

Obveza nam je nastaviti raditi na temeljima koje je Tesla postavio, izgradnji boljega svijeta za nove naraštaje, poručio je američki veleposlanik.

U sklopu obilježavanja 150 obljetnice rođenja velikog znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle u Gospiću je otvoreno i Veleučilište koje nosio njegovo ime.



Pisane vijesti