Snažna i nedvosmislena borba protiv korupcije

U povodu obilježavanja 9. prosinca, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Vlada Republike Hrvatske upućuje poruku hrvatskoj javnosti:

Borba protiv korupcije jedan je od stupova programa koji ćemo, uz potporu svih koalicijskih partnera, provoditi snažno i nedvosmisleno.

Korupcija narušava temeljne društvene vrijednosti i borba protiv nje, kroz različite oblike, prisutna je kroz cijelu povijest.

Vlada Republike Hrvatske ima nultu toleranciju za korupciju na bilo kojoj razini i učinit će sve za potpunu afirmaciju toga pristupa u svim dijelovima hrvatskog društva.

Legislativnim promjenama i drugim mjerama ispunjeni su preduvjeti za uspješno odstranjivanje kriminala iz hrvatskog društva.

Kontinuiranoj i jasnoj borbi protiv korupcije svjedoči i dodatno jačanje Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije, na čije je čelo imenovana predsjednica Vlade, a članovi su najviši predstavnici tijela zaduženih za provedbu mjera suzbijanja korupcije. Tako osnažena institucija predložila je, a Vlada Republike Hrvatske prihvatila, Antikorupcijski program za javna i trgovačka društva, prema kojem će sva javna poduzeća do kraja ove godine donijeti Antikorupcijski program za razdoblje 2010.-2012. godine.

Pred nama su daljnje mjere za ostvarenje snažnijeg napretka u borbi protiv korupcije, a Izvješće o provedenim preporukama ekspertnog tijela Vijeća Europe za borbu protiv korupcije (GRECO) u kojem se ističe da je Hrvatska među pet, od ukupno sedamdeset, zemalja koje su u potpunosti izvršile drugi Evaluacijski krug, daje nam dodatnu snagu.
Uvjereni smo da smo na dobrome putu, te ćemo, uz potporu svih hrvatskih građana, ostvariti sva tri cilja - jačanje odgovornosti i transparentnosti, stvaranje preduvjeta za sprečavanje korupcije na svim razinama i potvrdu pristupa nulte tolerancije na korupciju.




Pisane vijesti