Split: Puna potpora Europskih parlamentaraca ulasku RH u EU

Hrvatska je na splitskom skupu Središnjeg odbora parlamentarne skupine Europske pučke stranke i Europskih demokrata (EPP-ED) dobila punu i bezrezervnu potporu za ulazak u EU, izjavili su na tiskovnoj konferenciji hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik Kluba zastupnika EPP-ED u Europskom parlamentu Hans-Gert Poettering.

ZAGREB, 11. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska je na splitskom skupu Središnjeg odbora parlamentarne skupine Europske pučke stranke i Europskih demokrata (EPP-ED) dobila punu i bezrezervnu potporu za ulazak u EU, izjavili su na tiskovnoj konferenciji hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik Kluba zastupnika EPP-ED u Europskom parlamentu Hans-Gert Poettering.

Premijer Ivo Sanader zahvalio je vodstvu EPP-ED-a na odluci da sjednicu Središnjeg odbora održi prvi put u Hrvatskoj.

"Vodstvo najjače skupine u Europskom parlamentu danas je počelo zasjedanje u Splitu i to je sigurno snažan signal Hrvatskoj da imamo njihovu punu potporu", rekao je Sanader.

"Želim zahvaliti posebno predsjedniku Kluba zastupnika Hans-Gertu Poetteringu na toj odluci i posebno što je raščistio nesporazum koji se jučer pojavio glede njegove navodne izjave o ulasku Hrvatske u EU. Ako svi u Europi budu imali takvo stajalište o Hrvatskoj i našoj perspektivi, kao što je ima EPP-ED i gospodin Poettering, onda za Hrvatsku nema straha", naglasio je Sanader.

Hans-Gert Poettering je naglasio da EPP-ED ima 263 zastupnika u Europskom parlamentu i da je to najjača parlamentarna skupina.

"Mi smo prijatelji Hrvatske jer se ona odlučila na demokraciju. U hrvatsku Vladu, u premijera Sanadera i HDZ, kao člana EPP-a, imamo puno povjerenje. Zato smo i odlučili održati ovu sjednicu u Splitu", rekao je Poettering.

"U Splitu smo razgovarali s premijerom i članovima njegove Vlade i nakon tih razgovora uvjereni smo da je Hrvatska na dobru putu za ulazak u EU i ova skupina je bezrezervno podupire", naglasio je Poettering.

Poettering je još jednom demantirao da je u izjavi za Reuters rekao kako je europska perspektiva Hrvatske neizvjesna jer se građani EU-a boje proširenja.

Poettering je u Splitu naglasio kako je izjavio da je proširenje EU-a bez Ustava upitno, ali da je Hrvatska na svom putu prema EU. "To sam točno rekao, a formulacija koju je prenio novinar Reutersa ni u jednom trenutku nije spomenuta", kazao je Poettering.

Skup Europske pučke stranke i Europskih demokrata nastavlja rad sutra raspravom o temi "Prema stabilnosti i stabilnim demokracijama u jugoistočnoj Europi".



Pisane vijesti