Stav je struke da se nastavi cijepljenje AstraZenecom, koristi su veće od rizika

  • Slika /Vijesti/2021/travanj/07 travnja/VRH_7739.png

Premijer Plenković je kazao kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo smatra da se može nastaviti cijepljenje AstraZenecom, što je stav struke, koji će Vlada slijediti te da su koristi od cijepljenja AstraZenecom veće od rizika koji su s njima povezani.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na otvorenju Dječjeg vrtića "Pušlek" u Mariji Bistrici. 
 
U izjavi za medije, izrazio je zadovoljstvo da je nakon dugo godina čekanja u Mariji Bistrici realiziran projekt novog i modernog vrtića, kazavši da je riječ o investiciji vrijednoj više od 10,5 milijuna kuna.
 
Projekt je ostvaren kroz mjeru 7.4.1. u okviru Programa ruralnoga razvoja, a premijer je istaknuo da je Vlada podržala i sufinancirala čak 200 vrtića diljem hrvatskih županija, s više od milijardu kuna. Plenković je ocijenio važnim otvaranje vrtića u manjim sredinama, rekavši da je to u konačnici plus za naše najmlađe, njihovo obrazovanje i razvoj, kao i za demografsku politiku zemlje. Zahvalio je svima koji su bili uključeni u realizaciju ovoga važnoga projekta. 
 
Vlada će slijediti stav struke 
 
Upitan o izvješću EMA-e o cjepivu AstraZenece, premijer je kazao da je uoči Užeg kabineta Vlade održan sastanak s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i ravnateljem HALMED-a. 
 
"Činjenica je da je postojao određen broj slučajeva gdje je ustanovljena moguća veza između cijepljenja ovim cjepivom i nekih nuspojava, ali kao što smo i očekivali, stav je Europske agencije za lijekove da su koristi od cijepljenja veće od rizika koje su s njima povezane. I s te strane Hrvatski zavod za javno zdravstvo smatra da se može nastaviti cijepljenje AstraZenecom, što je naravno stav struke, koji ćemo mi kao Vlada slijediti", rekao je Plenković.  

Predsjednik Vlade ne misli da cijena AstraZenece ima veze s kvalitetom cjepiva. Naglasio je da su cijene dogovarane između Europske komisije i farmaceutskih kompanija te da je riječ o procesu koji nema veze s Hrvatskom. 

Cjepiva štite od smrtnog ishoda i teških oblika bolesti

Premijer je istaknuo da cjepiva štite od smrtnog ishoda i teških oblika bolesti. "Normalno je kada dođe do ovako brzog otkrića cjepiva za ovakvu bolest poput COVID-a 19 koju prije nismo imali, da u procesu brzih procjepljivanja milijuna ljudi diljem svijeta, dolazi i do određenih nuspojava", kazao je. 

Rekao je da je danas u 6 sati videokonferencija ministara zdravstva i treba vidjeti što će reći. Premijer je podsjetio da je na Europskom vijeću, kad je nekoliko država zbog određenih nus pojava privremeno suspendiralo cijepanje ili ga limitiralo na određene dobne skupine, kazao da svaka takva odluka u današnjem međusobno povezanom svijetu i komunikacijama utječe i na stavove građana onih zemalja gdje nije bilo takvih preporuka.

"Ovo je na neki način i zadaća same kompanije, ali i svih koji su uključeni da se izbore za kredibilitet cjepiva", poručio je Plenković. 

Upitan o ruskom cjepivu Sputnjiku V kojeg je naručila Bavarska, predsjednik Vlade je naglasio da će Hrvatska nastaviti tražiti mogućnost da se nabave dodatna cjepiva od različitih kompanija. 
 
"Što se tiče Sputnjika, mi smo poslali jednu vrlo zahtjevnu tehničku dokumentaciju s nizom upita prema fondu koji vodi cijelu priču sa Sputnjikom i očekujemo informacije. Spremni smo naručiti i to cjepivo. Za zdravstvenu sigurnost i javno zdravstvo, uvijek je dobro imati potvrde nadležnih tijela o kvaliteti pojedinoga cjepiva", kazao je premijer. 
 
Oporba nekreativna i plaha 
 
Predsjednik Vlade se osvrnuo i na zamjerke oporbenih saborskih zastupnika da jasno ne odgovara na postavljena pitanja na aktualnom prijepodnevu. 
 
"Apsolutno odgovaram na sve. Praksa je već pet godina da 70 posto oporbenih pitanja idu meni. Prema tome, mogu preslušati sve što žele i čuti odgovore. Oporba pokušava koristiti aktualni sat da bi priskrbila koji poen. Danas su čak dobili medijske kritike da su bili nekreativni, dosadni, plahi pa su se zadnjih pet, šest pitanja kao nešto probudili i radili nekakve predstave, ali nisu baš uspjeli", poručio je premijer.
 
Nemam uvid ni u čiju e-mail korespondenciju
 
Upitan o e-mailovima između guvernera Borisa Vujčića i mlađeg analitičara fonda Knighthead, predsjednik Vlade je ponovio da nema uvid ni u čiju e-mail korespondenciju. "Tako da niti sam mogao znati, niti znam s kim je kontaktirao i tko je njega kontaktirao. Dobro je da sve te informacije pitate onoga na koga se odnose, a to je guverner Vujčić", rekao je. 
 
Kazao je da pokušava razabrati odakle sada ponovno tako veliki i intenzivan interes za temu Agrokora. 
 
"Valjda zato što koincidira s vremenom Uskrsa kada su police Konzuma bile bez proizvoda i kada nije bilo novaca za plaće radnika, kada je Vlada svojom politikom, intervencijom i zakonom uspjela očuvati cijelu kompaniju, radna mjesta, hrvatsko gospodarstvo, omogućila da svi OPG-ovi dobiju novac koji im je kompanija dugovala i da svi dobavljači ostanu na nogama.  Ta priča polako transformiranu kompaniju, pod drugim imenom ponovno vraća na tržišne uvjete. I to je ono što ostaje, to je bitno i važno", poručio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti | Andrej Plenković