Stečaj Uljanika nije likvidacija, to je novi korak koji radnicima otvara mogućnost isplate naknada i plaća

Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/17 SVIBNJA/0-02-05-68f5d39e47e7c8c1bfd9b68f698a2055c3fc4618d1bb08c3d496f573de8380bf_839374b9.jpg

Osvrnuvši se na današnju odluku suda o proglašenju stečaja Uljanika, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da stečaj nije likvidacija te da za radnike otvara mogućnost isplate naknada za nezaposlene i plaća. Dodao je da će kineska delegacija CSIC-a ponovo posjetiti Uljanik idućega tjedna, a da će Vlada s Europskom komisijom nastaviti razgovore o brodogradnji.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanom otvorenju proširenog i moderniziranog proizvodnog pogona bjelovarske Sirele. Nakon svečanosti odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.

Na pitanje o stečaju Uljanika, predsjednik Vlade kazao je da je sud donio odluku o proglašenju stečaja, s obzirom da su se očito stekli svi preduvjeti.

„Stečaj nije likvidacija. To je jedan novi korak, konkretno za radnike otvara mogućnost da im se isplati naknada za nezaposlene koja im pripada i da se preko Agencije za radnička potraživanja također isplate plaće, na čemu ministar Pavić radi intenzivno. Njegovi stručnjaci i stručnjaci Zavoda za zapošljavanje su već pripremili svoje timove koji će posebno pristupiti svim radnicima koji će sada dobiti sredstva koja, u varijanti da stečaja nije bilo, ne bi dobili“, rekao je Plenković.

Što se tiče novog posjeta kineske delegacije CSIC-a, ponovio je da je on najavljen za idući tjedan, a na pripremi toga sastanka rade i Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija.

Kao odgovor na neutemeljene kritike pojedinih aktera i političkih stranaka o tome što Vlada radi ili ne radi za brodogradnju, još je jednom podsjetio da je Vlada cijelu prošlu godinu omogućila sve plaće u brodogradilištima u Puli i Rijeci, zahvaljujući sanacijskim sredstvima i jamstvu za restrukturiranje koje je dala.

Nažalost, dodao je, ni jedan ni drugi plan restrukturiranja nisu ispunili kriterije.

„Država je prošle godine iscrpila sve moguće opcije koje su nam bile na raspolaganju. Trudili smo se da se pronađe partner, u okviru europskih smjernica za restrukturiranje brodogradnje, jer da biste išli u restrukturiranje morate imati strateškoga partnera i morate imati odobrenje od strane Europske komisije. Međutim, ta su dva plana bila neprihvatljiva i neodrživa“, rekao je Plenković.

Dodao je da će Vlada nastaviti razgovarati s Europskom komisijom u vezi brodogradnje, koja je bila komplicirana i teška tema za mnoge članice, koje su prolazile mnoge faze.

Plenković i Merkel o jačanju bilateralne suradnje i europskim temama

Što se tiče sutrašnjeg sastanka sa saveznom kancelarkom Njemačke Angelom Merkel, koja dolazi u Zagreb, predsjednik Vlade kazao je da će razgovarati o bilateralnim odnosima, prije svega o provedbi Akcijskog plana o deset točaka suradnje između Njemačke i Hrvatske, koji je potpisan na razini
ministara vanjskih poslova.

„Unaprijedili smo i dinamizirali odnose i s pojedinim njemačkim zemljama -  Bavarskom i Donjom Saskom. Planira se nastavak naših jako dobrih odnosa s Baden-Württembergom i s Hessenom. Radimo na cjelovitom angažmanu dublje suradnje, osobito u pogledu investicija između Hrvatske i
Njemačke“, kazao je premijer Plenković.

Najavio je i razgovore o europskim temama koje su važne Hrvatskoj – članstvo u Schengenu, ulazak u europodručje - kao i o stanju na jugoistoku Europe, pitanjima sigurnosti i sprječavanja ilegalnih migracija.

120 milijuna eura za projekt obrane od poplava

Osvrnuo se i na 5. obljetnicu katastrofalnih poplava u Gunji te na sustav obrane od poplava.

„Gunja je bila jedna velika tragedija. Mi smo u međuvremenu zaista napravili ogromne napore u sustavu obrane od poplava. Prekjučer smo bili u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Način na koji rade županijske i gradske službe, Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša, hrvatska policija,
HGSS, Crveni križ, stalna pripravnost Hrvatske vojske da pomogne je zaista jedna visoka razina budnosti“, rekao je premijer Plenković.

Dodao je da je u usporedbi sa sustavom obrane od poplava na početku mandata ove Vlade, danas razlika više nego očita.

„U ovoj fazi sustav box-barijera polučio je uspjeh, a veliki, novi projekt koji će biti sufinanciran sredstvima Europske unije vrijedan 120 milijuna eura trebao bi dugotrajno riješiti pitanje obrane od poplava u Karlovcu, kao i pitanje voda koje idu prema Sisačko-moslavačkoj županiji“, istaknuo je Plenković.

Kazavši da je sada kriza prošla, s obzirom da se vodostaj rijeka smanjuje, naglasio je da se sustav obrane od poplava svake godine mora jačati.

Pisane vijesti | Andrej Plenković