Stiže veća isporuka cjepiva, do kraja ožujka možemo procijepiti i do 500 tisuća ljudi

  • Slika /Vijesti/2021/veljača/23 veljače/PVRH - Šibenik.jpg

Premijer Plenković istaknuo je danas da će Adriatic Business centar u Šibeniku postati inkubator inovativnih ideja. ABC centar generirat će nove vrijednosti za ovu županiju, stvarat će bitne preduvjete za izlazak poduzetnika na tržište, poticati unaprjeđenje poslovanja malih i srednjih poduzetnika te poboljšati investicijsku i poduzetničku klimu, poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u posjetu Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. Po dolasku u Šibenik, premijer Plenković otvorio je Adriatic Business centar (ABC), koji je obnovljen sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Šibensko-kninska županija dobila je suvremenu poslovnu zgradu za pedesetak poduzetnika, koja će postati inkubator inovativnih ideja - rekao je premijer Plenković.

Radi se o poslovnom centru koji je namijenjen podršci malim i srednjim poduzetnicima i javnoj upravi u svim procesima i fazama poslovanja: od otvaranja poduzeća, komercijalizacije poslovanja, prijave na natječaje, pripreme projekata, marketinga, brendiranja i slično. Centrom će upravljati Razvojna agencija koja će organizirati pružanje navedenih usluga svim zainteresiranim dionicima. Za projekt izgradnje ABC centra iz europskih fondova dobiveno je bespovratnih 20 milijuna kuna.

"Ovo je primjer uspješne revitalizacije neiskorištene infrastrukture" - naglasio je premijer pojasnivši da je Šibensko-kninska županija za ovaj projekt kupila napuštenu zgradu nekadašnje Prešaonice Tvornice lakih metala.
 
ABC centar generirat će nove vrijednosti za ovu županiju, stvarat će bitne preduvjete za izlazak poduzetnika na tržište, poticati unaprjeđenje poslovanja malih i srednjih poduzetnika te poboljšati investicijsku i poduzetničku klimu, poručio je predsjednik Vlade i istaknuo da je Šibensko-kninskoj županiji dosad dodijeljeno 120 milijuna bespovratnih kuna. 

Naglasio je kako se ABC idealno uklapa u oba smjera kojima hrvatsko poduzetništvo teži.

"Digitalna i zelena transformacija. ABC centar je na tom tragu i u tom smislu će biti zamašnjak poduzetništva u županiji, Dalmaciji i cijelom hrvatskom priobalju", poručio je.

Iz financijske perspektive 2014.-2020. trenutno ugovoreno 114 posto, a isplaćeno 47 posto sredstava

"Ovdje, na prostoru bivšega TLM-a umjesto jednog zapuštenog objekta industrijske arhitekture, danas imamo ovaj sjajan centar koji će omogućiti poduzetnicima i inovatorima, osobito u audiovizualnom sektoru, marketingu i dizajnu da dođu u ove prostore s najsuvremenijom tehnologijom i prionu svome poslu, idejama i doprinosu hrvatskom gospodarstvu", novinarima je kazao u izjavi nakon otvaranja centra.
 
Nakon poduzetničko-inovatorskog centra Trokut, koji je otvoren u rujnu, radi se o drugom centru u manje od pola godine, dodao je premijer, što pokazuje da Šibensko-kninska županija, osim revitalizacije kulturne baštine, daje snažnu potporu poduzetništvu i gospodarstvu, što je na tragu Programa Vlade.
 
Također, radi se o dobrom primjeru apsorpcije europskih sredstava, istaknuo je premijer i dodao da je trenutna financijska perspektiva ugovorena na razini od 114 posto, a isplaćeno je dosad 47 posto sredstava, odnosno 5 milijardi eura od ukupno 10.
 
"Ovim tempom idemo sigurno u kompletnu apsorpciju svih sredstava iz financijske perspektive 2014.-2020., što je odlično zagrijavanje za 24 milijarde eura koje smo osigurali za Hrvatsku idućih deset godina", rekao je predsjednik Vlade.
 
Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković kazao je da razgovori s MOL-om o otkupu dionica INA-e traju te da su podaci o tim pregovorima tajni.
 
"INA je kompanija koja je na burzi i ovakve razgovore ne vodimo tako da bi na bilo koji način oni mogli utjecati na vrijednost dionica kompanije", dodao je.
 
Situacija s imenovanjem predsjednika Vrhovnog suda neočekivana i nepotrebna
 
Novinare je zanimalo postoji li mogućnost određenog utjecaja na osjetljivost banaka pri izdavanju kredita poduzetnicima koji su u poslovnim izazovima zbog koronakrize.
 
Premijer Plenković podsjetio je da je dosada HAMAG-u podneseno više od 3,5 tisuće zahtjeva, a oko 800 milijuna kuna je već angažirano.
 
"Što se komercijalnih banaka, mi ćemo s njima razgovarati kao što razgovaramo o svakoj bitnoj temi. Želimo da i oni svojim aktivnostima i, u konačnici, svojim kriterijima budu jedni od onih aktera koji će pomoći revitalizaciji hrvatskoga gospodarstva", kazao je.
 
Na pitanje je li razgovarao s predsjednikom Republike o imenovanju predsjednika Vrhovnoga suda, premijer je kazao da još nisu razgovarali o toj temi.
 
Još je jednom ponovio da je cijela poanta izmjene Zakona o sudovima bila da se u taj proces uključi i Državno sudbeno vijeće, što je bila i preporuka GRECO-a.
 
"Ne vidim nikakav problem da bilo tko od pravnih stručnjaka tko ima ambicije postati predsjednik Vrhovnog suda ne podnese svoju kandidaturu na javni poziv koji je napravilo Državno sudbeno vijeće", kazao je i dodao kako mu cijela ta situacija djeluje neočekivano i nepotrebno.
 
Stiže veći broj cjepiva, do kraja ožujka možemo procijepiti i do 500 tisuća ljudi
 
Što se tiče procesa cijepljenja građana, premijer Plenković kazao je da je od početka naglašavao kako je jako važno da, jednom kada cjepivo stigne, cijela piramida bude dobro organizirana i dobro strukturirana te sukladna Nacionalnom planu cijepljenja.
 
"Inzistirao sam da usvojimo taj Plan upravo da bismo mogli pratiti i najugroženije i najizloženije i naše sugrađane starije dobi i one koji su krhkog zdravlja. Očito je tu došlo do nekih devijacija. Ono što je sada dobro je da možemo očekivati pristizanje većeg broja cjepiva – do kraja ožujka 7000 tisuća doza – što znači da ćemo u roku od pet tjedana od danas procijepiti možda čak i 500 tisuća ljudi", kazao je.
 
Dodao je da je jučer održana video-konferencija nekoliko premijera država članica Europske unije i predsjednika Europskoga vijeća te da se svi nalaze u istoj poziciji. 
 
"Svi su jednako ljuti i frustrirani na sporu dinamiku dostave cjepiva i glavna tema koju imamo prema Europskoj komisiji je da se u razgovorima s čelnicima farmaceutskih kompanija, s kojima su potpisani ugovori, ispune obaveze", poručio je.
 
Podsjetio je da je hrvatska Vlada naručila 1,9 milijuna doza Pfizera, milijun doza Moderne, 2,7 milijuna doza AstraZenece i 900 tisuća doza Johnson&Johnsona te da bi po logici stvari Hrvatksa imala dovoljno doza za procijepiti više nego svu populaciju koja je predodređena za cjepivo.
 
Sada je pitanje proizvodnje cjepiva i njegove dostave.

"Kao turistička zemlja želimo učiniti sve da što veći broj ljudi procijepimo do ljeta", naglasio je.
 
Dodao je da je na ministru zdravstva da ispita moguće nepravilnosti u procesu cijepljenja, odnosno cijepljenja prije reda.
 
Izjava Peđe Grbina je jadna i potpuno politički promašena
 
Premijer Plenković osvrnuo se, na upit novinara, na izjavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina koji je rekao da je usporedba članova HDZ-a, u slučaju izjave vlasnika kafića "Tri majmuna", sa Židovima ispod svake razine.

Tu je izjavu predsjednika SDP-a premijer ocijenio jadnom i potpuno politički promašenom.

"Bilo bi mu bolje da je osudio izjavu tog gospodina iz "Tri majmuna", koji je poslao vrlo jasnu i nedvosmislenu poruku. Vjerojatno gospodin Grbin ne prati igru nego se uključuje na kraju, kasno, krivo i sasvim izvrnuto od onoga što je bit", kazao je premijer Plenković i dodao da se - ako netko kaže da
nisu dobrodošli članovi, simpatizeri i birači HDZ-a - to zove diskriminacija.

Naglasio je kako je na tu objavu reagirao nakon što to nitko u javnosti nije učinio u proteklih deset dana i pitao se što bi bilo da su uloge zamijenjene te da je ta neki član HDZ-a rekao da u svoj kafić neće primiti članove, simpatizere i birače SDP-a, Srbe, Židove, Rome ili članove Armade.

Ponovio je da je jedno vrijeme pratio taj slučaj te da praktički nije vidio nikakve ili vrlo mlake reakcije te ignoriranje jednog ogromnog dijela javnosti koja na slične situacije, kad je obrnuti predznak, skače do neba.

Kazao je da gospodin Grbin očito ne prati igru i izjave vadi iz konteksta.

"Ako vam netko takav napiše za današnji HDZ da svakoga tko misli drukčije proglašava srbo-četnikom. Dakle, čovjek piše da ja kao predsjednik HDZ-a kažem za svakog tko misli drukčije da je srbo-četnik. I to govori meni, nakon što smo učinili enormne napore protiv niza drugih političkih aktera u Hrvatskom saboru koji bi eliminirali manjine iz najvišeg predstavničkog tijela, koji su protiv koalicije s manjinama u Hrvatskoj, koji su protiv pomirbe, protiv suživota, uključivanja, zaštite manjinski prava.  E onda ja moram ustati i reći - ne. Ne - radi europskih, hrvatskih vrijednosti, hrvatskih vrijednosti, dobrobiti hrvatskog društva i uključivosti", poručio je premijer Plenković ustvrdivši da su takve naknadne izjave, poput te gospodina Grbina, gdje se nešto pokušava naknadno ušićariti jadne.

"Izjava gospodina Grbina je jadna, patetična, kriva, neispravna, pogrešna, politički promašena skroz", rekao je premijer.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković