Stožer: 53 novih slučajeva koronavirusa, najavljeno jeftinije testiranje

Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/25 svibnja/Vili Beroš_konferencija Stožera.jpg

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 53 novozaraženih koronavirusom, a nema novih umrlih osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite najavivši jeftinije testiranje na koronavirus.

Danas je 140. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, a u protekla 24 sata imamo 53 pozitivne novodijagnosticirane osobe, što daje ukupan broj od 3775 pozitivnih osoba od početka epidemije, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Beroš: Nastavljamo suživot s koronavirusom

Prosječna dob bolesnika je 47,4 godine. Od jučer nema umrlih osoba tako da je ukupan broj preminulih od početka epidemije 119 osoba. Na respiratoru su četiri bolesnika, a hospitaliziranih je 132.

Aktivnih slučajeva je 1142, a ukupno oporavljenih je 2514. Do sada je ukupno testirano 94.175 osoba, od toga 604 u protekla 24 sata. Postotak pozitivnih je 4,01 posto.

"Potpuno je jasno i vidljivo da nastavljamo suživot s virusom, on je i nadalje među nama i moramo biti oprezni", poručio je Beroš.

Vezano za smanjenje cijena testova za osobe koji to čine iz vlastitih potreba, a ne na temelju medicinske indikacije, rekao je da ozbiljni testovi poput PCR-a imaju svoju cijenu jer nude kvalitetu, ali se za opću populaciju razvijaju i drugi testovi.

"Razumljivo je da se netko iz osobnih razloga želi testirati, primjerice ako želi biti siguran prema svojim ukućanima. Omogućit ćemo i to uskoro, i to po bitno drugačijim cijenama od početnih", rekao je Beroš dodavši da u srijedu ili četvrtak očekuje preliminarne informacije o tome.

Formiranje cijene uključuje i upotrebu kemikalija, reagensa, ljudski rad, ali i sve ono što se troši za vrijeme korištenja testa.

Božinović: Ako ne bude prihvaćena neka mjera bit će sankcija

Na pitanje kako će se kontrolirati nošenje maski, voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovorio je da će se neke mjere, osim lokalno, morati primjenjivati i na razini cijele države.

''Rukovodimo se time da je jesen razdoblje u kojem bismo se mogli suočiti s većim izazovima kad je u pitanju širenje korone, možda i težim simptomima bolesti. Zbog toga ovo razdoblje moramo iskoristiti kako bi stekli navike koje će nam biti neophodne kada dođe jesen", poručio je, dodavši da su konferencije za medije Stožera u cilju educiranja javnosti.
 
"Temeljni pristup je i dalje obavještavati javnost, nije tolika poanta u kaznama, međutim imat ćemo i primjenu određenih sankcija ako se pokaže da nije prihvaćena neka mjera, ali se nadamo da do toga neće doći'', rekao je.

Istaknuo je da veliki trgovački centri imaju zaštitarske službe pa ne bi bio problem ne pustiti unutra kupce bez maske, dok male trgovine ne smiju poslužiti nikoga tko dođe bez maske.

"Nema toliko policije ni inspekcija koje mogu pokriti sve, međutim apeliramo na svijest. Apeliramo na sve da pozovu 112 ili policiju ako treba intervenirati", rekao je Božinović.

Capak: Nema značajnijih žarišta

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da nema značajnijih novih žarišta, osim nekoliko vjenčanja i proslava.

Novo žarište je u domu za starije u Umagu, jučer je uzeto 90 briseva i svi su negativni. U još jednoj ustanovi u Sisačko-moslavačkoj županiji zbog temperature uzeto je puno briseva, ali i oni su negativni.

Vezano za serološka testiranja, Capak je izvijestio da je dovršeno presječno seroepidemiološko ispitivanje na uzorku od 1051 osobe te da ih je samo 24 imalo antitijela, odnosno 2,3 posto. Dodao je da to nije reprezentativni uzorak već orijentacijsko ispitivanje.

Također, od te 24 osobe 15 je imalo simptome, a njih 37 posto bilo je potpuno asimptomatski. Također, kod svega dvije osobe nađena su zaštitna neutralizirajuća protutijela, što ne znači ostali nisu na neki način zaštićeni. Kada bi se ti brojevi računali na čitavoj populaciji, to bi bilo 25 puta više od ukupno oboljelih u Hrvatskoj.

Što se tiče nošenja maski, Capak je rekao da su izuzetak djeca do dvije godine, oni koji zbog drugih respiratornih smetnji teško dišu te osobe s teškim invaliditetom koje si ne mogu same namjestiti masku ili bi se s njom mogle ugušiti.

Markotić: Treba mijenjati maske

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je da se medicinske maske trebaju mijenjati otprilike svaka tri sata, ali i ranije, dok bi platnene trebali imati dvije-tri dnevno.

Poručila je da se ne može jedna maska nositi cijeli dan te da svako neispravno nošenje maske može uzrokovati infekciju.

Upitana očekuje li drugačiji protokol vezano za broj testiranja uoči drugog vala kako bi se obuhvatilo više ljudi, odgovorila je kako je u Hrvatskoj uspostavljen sustav koji testira sve koji imaju simptome i one koji su bili u kontaktu, a imaju indikacije da je testiranje potrebno.
 
"Nasumična testiranja su moguća, ali nisu se pokazala učinkovitima u drugim zemljama. Na jesen će biti više testiranja zbog toga što će biti puno više različitih infekcija dišnog sustava, gdje se neće moći reći radi li se o Covidu ili gripi", poručila je.

Dodala je da za sada nisu našli pozitivnu korelaciju u broju testiranja i broju pozitivnih, istaknuvši da je naš postotak pozitivnih ovisio o tome koliko su bile dobre procjene indikacija.

"Nije bitno da mi brojem nekome nešto dokazujemo. Ti brojevi služe nekad i za neke druge poruke, ali bitno je da ciljano uz struku znamo što radimo, a to znamo", poručila je Markotić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti