Stožer: 56 novih slučajeva koronavirusa, najviše oboljelih u Zagrebu

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/25 travnja/Božinović_pressica.jpg

U Hrvatskoj je potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše je u Zagrebu - njih 23, a ukupan broj oboljelih je 2539, izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Danas je broj novooboljelih u Hrvatskoj u dvadeset i četiri satnom razdoblju 56, što znači da je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2539", izvijestila je  pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš na konferenciji za medije.

U Gradu Zagrebu su 23 novooboljele osobe, u Osječko-baranjskoj njih 12, po pet u Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji. Po dvije novooboljele osobe su iz Zadarske županije i Koprivničko-križevačke te po jedna iz Brodsko-posavske i Varaždinske županije.

Ukupno je testirano 75.437 uzoraka, samo u 24 sata njih 780. Na bolničkom liječenju nalazi se 51 osoba, na respiratoru nema bolesnika. 

Ukupan broj ozdravljenih je 2150, što je jedna osoba više. Ukupan broj preminulih je i dalje 107. 

Nisu ugroženi oni koji su s Ivaniševićem  bili u kontaktu na teniskom turniru

Nakon današnje potvrde da je tenisač Goran Ivanišević pozitivan na koronavirus, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran MIhaljević" Alemka Markotić ocijenila je kako nije ugrožen nitko tko je s njim bio na teniskom turniru u Zadru već samo oni koji su s njim bili u kontaktu u posljednja 24 sata.
 
Ivanišević se testirao tri puta, prošli četvrtak, u ponedjeljak i danas je nalaz pozitivan. Teniski događaj u Zadru i kontakt je bio u subotu. Ivanišević je dva dana iza toga bio negativan, prema tome njegovi kontakti unazad dva dana, 48 sati su oni koje će epidemiolozi ispitivati, rekla je Markotić, odgovarajući na pitanje treba li premijer Plenković ponoviti svoje testiranje i ići u samoizolaciju.

Pravila trebaju biti jednaka za sve

"Nitko tko je bio s njim u kontaktu na teniskom turniru nije ugrožen prema epidemiološkim pravilima. Samo oni koji su s njime bili u kontaktu u zadnjih 48 sati. Epidemiološke službe će zaključiti je li se radilo o bliskim kontaktima ili ne", poručila je Markotić.

Što se tiče odlaska u samoizolaciju potpredsjednika SDP-a Rajka Ostojića, nakon kontakta sa zaraženom osobom, Markotić kaže da pravila trebaju biti ista za sve, bez obzira radi li se o političarima, javnim osobama ili bilo kojem drugom građaninu. "Ja ne znam u kojoj vrsti kontakta je profestor Ostojić bio, ali sigurna sam da će epidemiološke službe pomno ispitati". 

Kontrole u noćnim klubovima

Zbog podataka o tome da su kontakti sa zaraženima zabilježeni i u nekoliko noćnih klubova donesena je odluka o provedbi mjere kontrola u klubovima, najavio je voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović.

To znači  da će inspektori s policijom obilaziti noćne klubove i izvršiti uvid  pridržavaju li se preporuka. Prvo će upozoravati i tražiti od vlasnika da uklone nepravilnost, a ako se to bude ponovilo obavijestit će nadležne institucije, prije svega Državni inspektorat, rekao je Božinović.

Rekao je i kako će građani iz BiH moći ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije samo u slučajevima neodgodivih osobnih razloga, kao i ranije.

"Ako postoje neodgodivi osobni razlozi, o tome odluku donosi granična policija,  pogotovo ako se osoba vrati u roku od 24 sata", kazao je Božinović dodavši kako nova odluka o režimu na granici istječe 30. lipnja te ostaje mogućnost da se nakon toga revidira. 

Bubaš: Najviše uvezenih slučajeva

Zamjenica ravnatelja HZJZ- Marija Bubaš kazala je kako je među novozaraženima najviše uvezenih slučajeva, a postoje i određene mikrolokacije te klubovi gdje je došlo do zaraze. Zaraženi su uglavnom bliski kontakti onih koji su putovali, a zasad nemamo zaraženih turista. "U dva naša grada imamo ukupno troje pozitivne djece. Priča odgovara činjenici da smo usred epidemije zarazne bolesti koja se prenosi kapljičnim putem", kazala je Bubaš.

Oko nošenja maske zasad se ostaje na razini preporuka, a lokalni stožer donose odluke u skladu sa situacijom koju imaju, odnosno treba li netko npr. nositi masku u trgovačkom centru. No osnovno je i dalje držanje distance, higijena i dezinfekcija.  

U znanosti se sva mišljenja donose prema relevantnim informacijama

Markotić se osvrnula i na kritiku znanstvenika Ivana Đikića da se stožer nije dobro pripremio za povećani broj oboljelih.

"On kao znanstvenik zna da se sva mišljenja u znanosti donose prema relevantnim informacijama. Stožer se vodi podacima koje dobiva od relevantnih institucija. Naravno da smo imali izvrsnu situaciju i dalje je imamo. Nikada nismo rekli da smo pobijedili virus. Znamo da je cijeli svijet povezan. Mi pratimo i radimo dalje korektno kako smo naučili. I nitko ne stavlja svoj stručni kredibilitet u neku svrhu", kazala je Markotić.

Pisane vijesti