Stožer: U protekla 24 sata 37 novozaraženih i 58 oporavljenih osoba

  • Slika /Vijesti/2020/04 travanj/15 travnja/Davor Božinović_pressica.JPG

U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 37 novozaraženih koronavirusom, a tri su osobe preminule, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite, čiji je voditelj Davor Božinović poručio da još nije vrijeme za popuštanje mjera.

"U protekla 24 sata imamo 37 novozaraženih, što ukupno čini 1741 osoba", rekla je članica stožera Maja Grba-Bujević dodavši da su od jučer preminule tri osobe.

U KBC-u Split preminula je 98-godišnja žena, jedan muškarac od 73 godine u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević te u Dubrovniku, 74-godišnji štićenik Doma za starije.

Oporavljenih je 58 više u odnosu na jučer, ukupno 473 osobe, a u samoizolaciji nalazi se 15.059 osoba.

Troje zaraženih štićenika iz Doma za starije i nemoćne u Zagrebu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da mu nije poznato je li završen inspekcijski nadzor slučaja zaraze koronavirusom u Domu za starije i nemoćne osobe Split, s obzirom da je inspekcija pod ingerencijom Ministarstva zdravstva.

Na pitanje jesu li pooštrene mjere za domove za starije i nemoćne mogle biti donesene i ranije, Capak je ocijenio kako su te mjere donesene u pravo vrijeme.

Nakon što je u privatnom domu za starije i nemoćne u Zagrebu potvrđena zaraza, Capak je kazao da su epidemiološke službe reagirale na vrijeme, a da su nakon otkrivene zaraze, testirani svi zaposlenici, a tijekom dana i ostali štićenici doma.

"Dogodilo se prvo da je dvoje štićenika sa simptomima bilo prevezeno u Kliniku za infektivne bolesti, oni su pozitivni, i zadržani su u bolnici. Kasnije je došao i treći štićenik, a trenutno imamo tri pozitivna štićenika koji su hospitalizirani u Klinici", kazao je Capak.

Ne navodeći detalje o kojoj se ustanovi radi, kazao je da vlasnik tog doma vodi tri ustanove, te da su epidemiolozi prvo testirali njega i socijalnu radnicu koji imaju kontakte sa svim trima ustanovama.

Epidemiološka situacija u Kninu, gdje je u bolnici zaraženo 15 osoba, pogoršala se, ali nije riječ o novom žarištu.

"Nešto je više pozitivnih djelatnika i pacijenata na koronavirus. Epidemiolozi su tamo trajno prisutni, a situacija je pod kontrolom. S fizikalnog odjela su otpušteni svi pacijenti, na internoj ih još ima nekoliko. Velika je sreća da na palijativnom dijelu za sada nema nijedan pozitivan zaposlenik", kazao je Capak.

Na pitanje je li moguće ukidanje karantene na otoku Murteru, Capak je rekao da Nacionalni stožer civilne zaštite nije taj koji je donio odluku o uvođenju karantene, već je samo podržao odluku županijskog stožera o karanteni.

"U onom trenutku kada oni kažu da nema lokalnog prijenosa bolesti, a danas su još uzeli neke briseve, onda im mi možemo pomoći u donošenju odluke, a mi ćemo, kao i onda, podržati njihovu odluku jer oni imaju najbolji pregled situacije", dodao je.

Moramo sačuvati pozitivnu epidemiološku situaciju

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako šibensko-kninski Stožer civilne zaštite u ovom trenutku nije za ukidanje karantene.

Kako se bliži istek roka na koji su donesene neke mjere za sprječavanje širenja koronavirusa, poput one o zabrani rada ugostiteljskih objekata, Božinović je kazao kako još nije vrijeme za popuštanje mjera.

"Mi na dnevnoj bazi analiziramo stanje koje je izazvano širenjem koronavirusa. S jedne strane, rade se analize svih mjera poduzetim u cilju zaštite zdravlja, s druge strane, da se razmišlja o ekonomskim implikacijama. Između ta dva zahtjeva, jedna je vrlo uska margina u kojoj se krećemo, promišljamo i donosimo odluke", poručio je.

Božinović je ustvrdio da struka inzistira na tome da je potrebno vrijeme pet do sedam dana, u kojima bi se bilježi smanjenje broja oboljelih, kako bi se moglo promišljati o popuštanju mjera.

"Možda se u perspektivi može razmišljati o tome na koje razdoblje se neke mjere mogu produžiti, dali to nužno mora biti 30 ili nešto manje dana. Moramo sačuvati pozitivnu epidemiološku situaciju. Svako popuštanje istovremeno znači i povećanje broja oboljelih", kazao je Božinović.

Sveobuhvatna kontrolirana studija

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić kazala je da se postepeno i kontinuirano širi mreža laboratorija za testiranje koronavirusa.

Upitana o najavi kliničkih ispitivanja četiri lijeka u Hrvatskoj, Markotić je rekla da se radi o studijama koje pokreće Svjetska zdravstvena organizacija.

"Svjetska zdravstvena organizacija odlučila je pokrenuti sveobuhvatnu kontroliranu studiju, gdje bi se uključilo puno zemalja sa svojim bolesnicima i s ustrojenim shemama liječenja", kazala je Markotić.

Dodala je kako dosta pacijenata u svijetu prima neke od tih lijekova, a da će ta studija poslužiti sustavnom praćenju na velikom broju zemalja i ispitanika kako bi se mogli donijeti relevantni zaključci o tome što može koristiti bolesnicima.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš