Stvorene pretpostavke za iskrenu i tijesnu suradnju Vlade RH s Europskom komisijom za vrijeme predsjedanja

  • Slika /Vijesti/2020/01 siječanj/10 siječnja/NSK-press-2.jpg

Nakon sastanka kolegija Europske komisije i Vladinih ministara  u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, kojom je i formalno započelo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije,  predsjednik  hrvatske Vlade Andrej Plenković  i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dali su izjave za medije.

Predsjednik Vlade naveo je da su stvorene dobre pretpostavke za iskrenu i tijesnu suradnju između ministara hrvatske Vlade i svih povjerenika u Europskoj komisiji. Dodao je da Hrvatska i Europska komisija  zaista idu zajedno prema ispunjavanju ambicioznih političkih ciljeva za institucionalno i zakonodavno razdoblje koje je pred nama, od 2019. do 2024

Višegodišnji financijski okvir – najvažniji akt koji treba donijeti na početku mandata ove Komisije i Parlamenta

"Zbog toga smo bili zadovoljni što je Ursula von der Leyen za svoj program dobila veliku potporu zastupnika u Europskom parlamentu", kazao je.

Predsjednik Vlade rekao je da  je hrvatska strana predstavila svoje prioritete o Europi koja se razvija, koja štiti, povezuje, koja je globalno utjecajna, kao i stavove o rješavanju nekoliko najvažnijih političkih i zakonskih dosjea na dnevnom redu europskih institucija

"Govorili smo o razgovorima na razini Europskoga vijeća, Vijeća za opće poslove u vezi s Višegodišnjim financijskim okvirom, nesumnjivo najvažnijim aktom koji treba donijeti na početku mandata ove Komisije i ovoga Parlamenta.  Mi ćemo sa svoje strane, u suradnji sa Charlesom Michelom učiniti sve da postignemo kompromis koji će u najvećoj mogućoj mjeri biti sukladan očekivanjima članica i pronaći pravi balans između onoga što nazivamo tradicionalnim politikama, dakle poljoprivreda i ruralni razvoj, kohezija s jedne strane i modernizacija i novi izazovi s druge strane, što naravno nije jednostavno",  ocijenio je.

Plenković je otkrio i da su visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman otputovali iz hrvatske prijestolnice u Bruxelles na sastanak ministara kako bi se razmatralo situaciju u Iranu.

Von der Leyen: Europska unija  zelenim dogovorom želi biti uzor cijelome svijetu

Europski zeleni dogovor, kojemu je cilj da Europa do 2050. bude klimatski neutralna, mogao bi biti uzor za cijeli svijet, izjavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Europa će do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent

Plan predviđa da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent, kao i tranziciju u kružno gospodarstvo za što će biti potrebna velika sredstva.

"Uvjereni smo da europski zeleni plan može biti nova strategija za cijeli svijet. Radi se o investicijama, inovacijama, novim tehnologijama i želimo da Europska unija bude predvodnik", rekla je Von der Leyen .

Dodala je da će u to trebati puno investirati i najavila da će Komisija idućih dana donijeti plan za održive investicije.

O jačanju europskog utjecaja

"Europska unija može postati veći igrač na svjetskoj razini putem svoje trgovinske moći i ugleda u posredovanju između sukobljenih strana", naglasila je von der Leyen, u vrijeme dok rastu napetosti na Bliskom istoku.

"Jačanje utjecaja Europe sastoji se od nekoliko aspekata. Mislim na trgovinu, na definiranje procesa i standarda, kao što smo primjerice to učinili s GDPR-om, što je svijet popratio", rekla je.

"Mislim da ne smijemo zaboraviti da se nasilje može zaustaviti samo povratkom za pregovarački stol. Nasilje se uvijek događa zbog izostanka dijaloga", kazala je, naglasivši da Europska unija ima veliki ugled kao dobar posrednik između zaraćenih snaga.

Sjeverna Makedonija i Albanija ispunile su uvjete, sada treba samo poboljšati metodologiju pregovora

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da su Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile uvjete za početak pregovora i da ih Europska unija sada ne bi trebala mijenjati.

"One su ispunile kriterije koje smo tražili i mi sada ne bismo  trebali mijenjati uvjete, rekla dodajući  da do summita Europska unija - Zapadni Balkan koji će se u svibnju održati u Zagrebu, treba poboljšati metodologiju pregovora kao što je zatražila Francuska.

Izvor: Hina / HRT



Pisane vijesti | Andrej Plenković