​Sućut predsjednika Vlade Andreja Plenkovića francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u povodu smrti Simone Veil

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je brzojav sućuti predsjedniku Francuske Republike  Emmanuelu Macronu u povodu smrti Simone Veil.

„Poštovani gospodine predsjedniče Republike, dragi Emmanuelu,
 
s tugom sam primio vijest o smrti gospođe Simone Veil, prve izabrane predsjednice Europskoga parlamenta, prvorazredne francuske i europske političke figure te neumorne odvjetnice prava žena.
Za mnoge, Simone Veil je zaslužila istaknuto mjesto među europskim velikanima snagom svog političkog angažmana u službi izgradnje Europe, potaknutog vlastitim iskustvom u logorima smrti, ali i zahvaljujući svojim neuvijenim stavovima i svojoj velikoj popularnosti stečenoj kroz brojne bitke protiv nepravde.
Kao žena čvrstih uvjerenja i načela, nebrojeno je puta dokazala svoju privrženost našim zajedničkim vrijednostima, osobito pravdi i solidarnosti, između ostalog i tijekom rata koji je Hrvatsku i susjednu Bosnu i Hercegovinu zavio u crno.
Sa zahvalnošću pamtim i njezine snažne riječi koje su odzvanjale Europskim parlamentom 1992. godine,  kad je Europu pozvala na hitnu vojnu intervenciju da bi se bez odlaganja zaustavio povratak etničkog čišćenja na naš kontinent: „Ne želim više slušati ono što sam čula prije pedeset godina: jedini prioritet je da se zaustavi rat, a da ljudi  u međuvremenu mogu biti istrebljivani u koncentracijskim logorima. Ne želim to ponovno slušati." Te riječi za mene ilustriraju svu snagu njezina humanističkog političkog angažmana kojem odajem priznanje i koji nas i danas treba inspirirati.
Molim Vas da u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokoga poštovanja te da naše suosjećanje prenesete obitelji Simone Veil i cijelom francuskom narodu“,  stoji u poruci predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.
 
 

Pisane vijesti | Priopćenja