Sudionici CEFTA-e: Proširenje se svakako mora završiti do kraja godine

Proširenje Srednjoeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA) poželjan je process koji se svakako mora završiti do kraja godine, svim predrasudama usprkos, a na korist svih zemalja regije, rekli su govornici na summitu CEFTA-e što se u četvrtak održava u Bukureštu.

BUKUREŠT, 6. travnja 2006. (Hina) - Proširenje Srednjoeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA) poželjan je process koji se svakako mora završiti do kraja godine, svim predrasudama usprkos, a na korist svih zemalja regije, rekli su govornici na summitu CEFTA-e što se u četvrtak održava u Bukureštu.

Premijeri zemalja jugoistočne Europe (Albanija, BiH, Bugarska, RH, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija i Crna Gora te civilni upravitelj UN-a s Kosova, UNMIK) pregovaraju o multilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini proširenjem Srednjeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA) na još četiri zemlje.

U CEFTA-i su sada Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Makedonija. Kada 1. siječnja 2007. ili 2008. uđu u Europsku uniju, Bugarska i Rumunjska izići će iz CEFTA-e, a do kraja ove godine očekuje se ulazak Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Albanije i Moldavije.

CEFTA, osnovana 1992. obuhvaćala je i zemlje koje su 2004. ušle u Europsku uniju. Prema riječima rumunjskoga premijera Calina Popescu-Tariceanua, CEFTA je bila "škola u kojoj su naše zemlje učile pravila tržišne ekonomije i pripremale se za članstvo u EU-u".

Europska komisija podržava stvaranje jedinstvene zone slobodne trgovine u jugoistočnoj Europi, ali neće izravno sudjelovati u pregovorima.

Europska će unija nastaviti podržavati individualan pristup svake zemlje, rekao je u Bukureštu austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, naglasivši kako je "jaka veza između tzv. Big Banga, velikoga nedavnog proširenja EU-a i rezervi prema daljnjem proširivanju koje se otada čuju u zemljama članicama, uglavnom psihološke naravi".

"Ništa nije teže nego prevladati predrasude", rekao je i dodao kako je u korijenu predrasuda "žalostan nedostatak znanja jednih o drugima".

"Regionalna suradnja nije odvojena niti je alternativa europskim integracijama već njezin integralan i logičan dio", rekao je Olli Rehn, povjerenik Europske komisije za proširenje.

"Jedno veliko integrirano tržište bit će važan poticaj ulagačima i potaknut će rast zapošljavanja", rekao je Peter Mandelson, europski povjerenik za trgovinu.

Multilateralni sporazum trebalo bi potpisati do kraja ove godine, a stupio bi na snagu do kraja 2007. On će zamijeniti 31 postojeći bilateralni sporazum zaključen između tih zemalja, rečeno je na konferenciji u Bukureštu koju je rumunjska vlada organizirala zajedno s Paktom o stabilnosti za jugoistočnu Europu.

Zajednička deklaracija, koja će biti usvojena na kraju summita, odražavat će spremnost zemalja na regionalnu suradnju, rekao je Erhard Busek, koordinator Pakta o stabilnosti.

"Ovo je izvrsna prilika da se pokaže politička volja svih da krenu naprijed, i gospodarski i politički", dodao je.

Pregovorima treba ostvariti "moderan, ambiciozan, sveobuhvatan sporazum koji će jamčiti primjenjivost i prevladavanje neizbježnih trgovinskih sporova", rekao je Busek. "Pregovarači zato moraju imati isti cilj, pregovarati u dobroj vjeri, činiti nužne kompromise, gledati dalje od uskih i katkad kratkoročnih nacionalnih interesa", rekao je.



Pisane vijesti