Susret predsjednika Vlade i češkog premijera u Splitu

Češka je veliki prijatelj Hrvatske i nastavit će je podupirati na putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu, izjavio je u nedjelju u Splitu češki premijer Jiri Paroubek nakon susreta sa svojim hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom.

SPLIT, 23. travnja 2006. (Hina) - Češka je veliki prijatelj Hrvatske i nastavit će je podupirati na putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu, izjavio je u nedjelju u Splitu češki premijer Jiri Paroubek nakon susreta sa svojim hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom.

Paroubek je u nedjelju doputovao u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj i Sanaderom se sastao u Vili Dalmaciji, u njegovom rodnom gradu.

Nakon sastanka Paroubek je poručio da će Češka nastaviti podupirati Hrvatsku na njezinu putu u Europsku uniju i NATO.

"Hrvatska ima velikog i iskrenog prijatelj u Češkoj, koja će uložiti sve napore da se Hrvatska etablira u europskim strukturama", rekao je češki premijer.

Sanader je dodao da između dviju zemalja nema otvorenih političkih pitanja i da su ovakvi posjeti posvećeni produbljivanju gospodarske i kulturne suradnje.

U pratnji češkog premijera doputovala je i skupina gospodarstvenika koji će u ponedjeljak u Zagrebu sa svojim hrvatskim kolegama razgovarati o mogućnostima širenja gospodarske suradnje, koju je Paroubek već sada smatra uspješnom, posebno na polju turizma.

"Hrvatska je prekrasna zemlja koju svake godine pohode brojni češki turisti", kazao je Paroubek dodajući kako se očekuje da će ovoga ljeta na hrvatskom Jadranu boraviti više od milijun Čeha.

Jiri Paroubek je novinarima otkrio da je još 1969. godine kao dječak prvi put s roditeljima posjetio Split i oduševio se njegovim povijesnim znamenitostima. Kasnije je godinama ljetovao na hrvatskoj obali.

Nakon razgledavanja povijesne splitske jezgre i Dioklecijanove palače, dvojica premijera, s hrvatskim ministrom kulture Božom Biškupićem, uputili su se u Trogir, obišli njegove povijesne spomenike i posjetili prošle godine otvoren Muzej sakralne umjetnosti.

Paroubeku je trogirski gradonačelnik Vedran Rožić tom prigodom uručio stari pečatnjak grada Trogira iz 14. stoljeća, rad akademskog kipara Matka Miše, i monografiju "Umjetnost i blago Hrvatke".

Češki premijer posjet Hrvatskoj nastavlja u ponedjeljak Zagrebu gdje će održati službeni dio bilateralnih razgovora sa svojim domaćinom.



Pisane vijesti