Sustav obrane od poplava pokazao se vrlo učinkovitim

  • Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/15 svibnja/IMG_2025.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Karlovac kako bi se upoznao sa stanjem na terenu uslijed rasta vodostaja karlovačkih rijeka. Potom je posjetio i Ušticu kod Jasenovca, kako bi se upoznao s aktivnostima Stožera za obranu od poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ovom prigodom zahvalio je ministrima Tomislavu Ćoriću i Davoru Božinoviću te svim dežurnim službama, od Hrvatskih voda, HGSS-a i HCK-a do vatrogasaca i policije koji su neprekidno i požrtvovano radili na obrani od poplava. 
 
Premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo jer su obranjene kuće od poplava, ocijenivši da je koncept box barijera pravo rješenje za Koranu i Mrežnicu.
 
"Ljudi koje smo ovdje znali zateći ranijih godina s metar i nešto vode u prizemljima su zadovoljni", ustvrdio je predsjednik Vlade, istaknuvši da se sustav obrane od poplava na ovom području pokazao vrlo učinkovitim.
 
Podsjetio je da je Vlada, na inicijativu ministra Ćorića, u suradnji sa županom i gradonačelnikom, donijela poseban zakon koji se odnosi na obranu od poplava, osobito Kupe. 
 
"Danas gradonačelnik razgovara s tehničkom delegacijom na razini Europske unije kako bismo projekt koji je vrijedan 120 milijuna eura realizirali i na dugoročniji način pomogli Karlovčankama i Karlovčanima da visoke vode u gradu na četiri rijeke u budućnosti izazivaju što manje šteta i negativnih posljedica", poručio je Plenković. 
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na naknadu štete građanima čija je imovina oštećena u poplavi.
 
"Znate kako to ide, imamo sistem vlastitih osiguranja, to je prvi put, a tko nema, ukoliko župan proglasi izvanrednu situaciju onda se prijavljuju i procjenjuju štete, izlazi komisija i ono što se može se isplati", pojasnio je Plenković.
 
Upitan jesu li box barijere pravo rješenje s obzirom da je građanima voda opet ušla u kuće, predsjednik Vlade je podsjetio da ranijih godina kad je dolazio na ovo područje nije bilo ni box barijera. 
 
"Župan i svi koji se dugo bave ovom temom u Karlovcu znaju da je danas puno bolje nego prije par godina. Napredujemo svake godine u svakom pogledu pa i po pitanju obrane od poplava", poručio je Plenković.
 
Ćorić: Moramo izgraditi trajni sustav obrane od poplava 
 
Ministar Tomislav Ćorić kazao je da je zadovoljan situacijom u Karlovcu i da je napredak vidljiv u odnosu na razdoblje prije box barijera.
 
Izvijestio je da se ipak nije spriječio prodor vode na svim lokacijama te je došlo do poplava na određenom dijelu imovine.  
 
"Zato moramo izgraditi trajni sustav obrane od poplava i upravo zbog toga smo donijeli posebnu zakonsku osnovu. Užurbano radimo na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i do kraja ove godine ćemo dovršiti taj dokumentacijski dio. U drugom dijelu ove i tijekom sljedeće godine očekuje se nas početak radova na čitavom nizu lokacija na području Kupe kako se ovakve stvari ne bi događale", poručio je ministar Ćorić. 
 
U Bleiburg idu ministri Medved i Kuščević 
 
Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vlade je kazao da nije upoznat s iskazom koji Franjo Vraga daje u Državnom odvjetništvu. 
 
"To nije moj posao, bitno je da institucije rade svoj posao sukladno zakonu i rasvjetljavaju ovaj i druge predmete", kazao je Plenković.
 
Premijer Plenković najavio je da će Vladu u subotu na Bleiburgu predstavljati ministri Tomo Medved i Lovro Kuščević.
 
Obrana od poplava – premijer Plenković posjetio Sisačko-moslavačku županiju
 
Nakon Karlovačke županije, predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas i Sisačko-moslavačku županiju, odnosno Ušticu kod Jasenovca, kako bi se upoznao s aktivnostima Stožera za obranu od poplava na tome području. 
 
Premijer Plenković dobio je cjelovitu informaciju i o tome što se sve učinilo u Hrvatskoj Kostajnici, kao i u drugim općinama, s obzirom na povećane vodostaje. Zahvalio je svim službama koje sudjeluju u pripremi ovog područja za više vodostaje Save. Kazao je da trenutna situacija zahtijeva obranu na razini od skoro 920 centimetara, podsjetivši da je lani bio rekord u zadnjih 50 godina te da ta prijetnja trenutno nije na toj razini. 
 
„Zajedničkim naporima i župana i svih drugih službi, uz potporu nadležnih ministarstava, za sada je situacija pod kontrolom“, poručio je predsjednik Vlade. 
 
Kazao je i da se pomoć dostavlja onima kojima je potrebna pritom zahvalivši Hrvatskom crvenom križu.


Stranica | Andrej Plenković