Svjetska turistička organizacija partner u osnivanju Centra za održivi turizam

Slika /Vijesti/2024/Travanj/12 travnja/IMG_9486.JPG

Svjetska turistička organizacija i Ministarstvo turizma i sporta partnerski će surađivati u uspostavi Centra za održivi turizam u Hrvatskoj. Ovo je fantastična prilika za našu akademsku i znanstvenu zajednicu, kojoj je ovaj Centar dodatna mogućnost za unaprjeđenje globalne suradnje u raznim područjima koja utječu na razvoj održivog turizma, poručila  je Brnjac. Glavni tajnik Pololikashvili istaknuo je da Hrvatska prednjači kao primjer u razvoju održivog turizma.

Memorandum o razumijevanju između Ministarstva turizma i sporta i Svjetske turističke organizacije (UN Tourism) o međusobnoj suradnji i osnivanju Centra za održivi turizam u Hrvatskoj, potpisali su danas ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Zurab Pololikashvili, izvijestilo je ministarstvo.

Prema pravilima UN Tourisma, centar se osniva kao samostalna pravna osoba, u suradnji s akademskom zajednicom. Partner u osnivanju je Sveučilište u Zagrebu.

UN Tourism i ministarstvo će surađivati ​​u provedbi inicijativa i projekata, s fokusom na istraživanja i razvoj koji se odnose na održive politike u turizmu, promicanje održivog turizma, izradu smjernica i preporuka za razvoj održivog turizma, dijeljenje znanja i najboljih praksi za održivi turizam kao i prijenos znanja o upravljanju razvojem održivog turizma.

Osnivanje Centra je inicijativa Svjetske turističke organizacije

Osnivanje Centra je inicijativa Svjetske turističke organizacije, motivirana prepoznavanjem Hrvatske kao predvodnice pozitivnih promjena i inovacija u kreiranju politika održivog turizma na globalnoj razini, kaže se u priopćenju MINTS-a.

"Osnivanje prvog Centra za održivi turizam u Hrvatskoj u suradnji s najrelevantnijom globalnom organizacijom za turizam, UN Tourismom, velika je čast i najljepša pohvala našoj reformi. To je i fantastična prilika za jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao predvodnice u održivom turizmu, kao i za našu akademsku i znanstvenu zajednicu, kojoj je ovaj Centar dodatna mogućnost za unaprjeđenje globalne suradnje u raznim područjima koja utječu na razvoj održivog turizma", poručila  je ministrica Brnjac.

Osnivanjem Centra za održivi turizam, rekla je, ostvarit ćemo preduvjete za transparentno i odgovorno kreiranje turističke politike kroz dostupnost ažurnih i relevantnih istraživanja u svim područjima koja mogu doprinijeti razvoju održivog turizma. Ako želimo uistinu upravljati razvojem turizma, takva istraživanja su nam neophodna.

Hrvatska prednjači kao primjer u razvoju održivog turizma

Glavni tajnik Pololikashvili istaknuo je da Hrvatska prednjači kao primjer u razvoju održivog turizma i upravo je zato odabrana kao lokacija prvog Centra za održivi turizam, koji će dodatno poticati inovacije i pozitivne promjene u sektoru turizma.

"Novi istraživački centar u Zagrebu pridonijet će kreiranju politika utemeljenih na podacima na regionalnoj, nacionalnoj i destinacijskoj razini, osiguravajući odgovoran i uključiv razvoj turizma, za dobrobit zajednica posvuda. Turizam je ključni gospodarski sektor, a kako je trgovina uslugama bila treća kategorija zarade izvoza odmah nakon goriva i kemikalija u 2019. godini, potreban nam je znanstveno utemeljen pristup održivosti turizma", rekao je Pololikashvili.

Izvori: Hina/Vlada

Pisane vijesti