Tema dana o inovativnoj mreži i investicijama

Gotovo 99 posto hrvatskoga gospodarstva čine mikro, mala i srednja poduzeća. Upravo su ona temelj našega gospodarstva suočenog s mnogim izazovima.

Ključ za napredak jest unapređenje konkurentnosti Hrvatske jačanjem proizvodnih investicija i poticanjem inovacija.

U fokusu Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Vodicama bio je razvoj industrije, ali i izvozno orijentiranog gospodarstva temeljenog na tehnološkim inovacijama.

Iz Šibenika su u Temi dana sudjelovali ministar gospodarstva Darko Horvat te predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika Ivan Bračić.

Kako Hrvatsku brendirati kao poželjno investicijsko odredište?

Već dulje vrijeme osmišljavamo projekte i gradimo inovativnu mrežu. To su ljudi koji u sljedećih nekoliko mjeseci moraju redefinirati dva strateška dokumenta kojima se potiče svaka inovativna investicija. Imamo u ovom trenutku 1,6 milijardi kuna za nove inovativne projekte, govori ministar gospodarstva Darko Horvat dodajući "da nitko više nema pravo govoriti da u Hrvatskoj nema kvalitetnih projekata" te da je projekata puno više nego ih se može financirati.

Poruka je da se može, nije lako. Tražimo popravljanje situacije, događaju se pozitivne promjene. Poduzetnici očekuju da se ubrzaju stvari. Bez inovativnog proizvoda nema konkurentnog niti nacionalnog gospodarstva, dodaje Ivan Bračić.

Što se tiče nedostatka radne snage, ministar Horvat kaže da poziva u pomoć realni poduzetnički sektor te da će stipendijske ugovore podići s 9 na 18 tisuća kuna. Da će za svakog poduzetnika koji na mentorstvo uzme takvog učenika, biti osigurano do 500 tisuća kuna.

Horvat ocjenjuje da bi se "plodovi ovakve politike" mogli početi ubirati u roku od dvije do tri godine, nakon što se realizira projekt vezan uz inovativnu mrežu.

Izvor: HRT

Pisane vijesti