Tijekom hrvatskog predsjedanja naglasak će biti na vladavini prava u svim članicama Europske unije

  • Slika /Vijesti/2019/02 Veljača/21 veljače/DSC_4515.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima povjerenicu Europske komisije za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Veru Jourovu. Uz predsjednika Vlade bio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Razgovarali su o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a i reformama u pravosuđu. 
 
U izjavi za medije, ministar Dražen Bošnjaković podsjetio je da se Hrvatska priprema za predsjedanje Europskom unijom, istaknuvši da će tijekom našeg predsjedanja naglasak biti na vladavini prava. 
 
"Smatramo da sve zemlje članice Europske unije moraju dosegnuti visoku razinu vladavine prava. Hrvatska je i tijekom pristupnih pregovora poduzimala reformske mjere kako bismo dosegnuli razinu da možemo postati članica Europske unije. Danas u pravosuđu poduzimamo brojne mjere kako bismo bili efikasniji, bolji i brži", rekao je ministar. 
 
U okviru toga, kazao je, zalagat ćemo se za edukaciju naših sudaca i državnih odvjetnika, a posebno važnim ocijenio je rad na digitalizaciji pravosudnog sustava u Hrvatskoj. 
 
Tema nepoštenih trgovačkih praksi snažno zastupljena u Hrvatskoj
 
Povjerenica Vera Jourova ocijenila je jako dobrim današnji sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem. 
 
Kazala je da postoji puno posla vezano uz pravosuđe u svim zemljama članicama, podsjetivši na nedavno održanu konferenciju o utjecaju pravosuđa na ekonomiju. Povjerenica smatra da je potrebno povećati kvalitetu i učinkovitost pravosudnih sustava, ali i osnažiti povjerenje građana i ulagača u pravosuđe. 
 
Na stolu tijekom hrvatskog predsjedanja, izvijestila je, bit će pregovori oko novog Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije. Dodala je da će se nastaviti raditi na regulativi vezano uz "zviždače". 
 
Najavila je i susret s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom s kojim će razgovarati o potrošačkoj politici, kao i nepoštenim trgovačkim praksama. 
 
"Znam da je tema nepoštenih trgovačkih praksi snažno zastupljena u Hrvatskoj", poručila je. 
 
Povjerenica Jourova rekla je da će s hrvatskim dužnosnicima tijekom boravka u Zagrebu razgovarati i o predstojećim izborima za Europski parlament te o pitanju lažnih vijesti i dezinformacija uoči kampanje za europske izbore.



Pisane vijesti | Dražen Bošnjaković